Diamantairs doorbreken omerta via fraudemeldpunt

©Photo News

De Antwerpse diamantsector probeert zelf schoon schip te maken met een ‘security office’ waar de handelaars fraude, criminaliteit en andere verdachte zaken kunnen melden. Het nieuwe meldpunt kreeg vorig jaar al 257 aangiftes uit de sector.

Het is al jaren een gegeven dat het Antwerpse gerecht grote fraudezaken ontdekt in de diamantsector terwijl de diamantairs zelf zo goed als geen verdachte transacties aangeven bij de antiwitwascel. Ze zijn nochtans verplicht om dat wel te doen, net als de banken, wisselkantoren, notarissen en andere beroepen, maar de diamantairs hebben in 2011, 2012 en 2013 welgeteld acht meldingen gedaan aan de antiwitwascel.

Maar het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) maakt zich sterk dat de tijden veranderen. De diamantkoepel heeft zelf een ‘security office’ opgericht met een eigen veiligheidsexpert. Die doet dienst als vertrouwelijk meldpunt voor alle vormen van criminaliteit, verdachte zaken en veiligheidskwesties. De Tijd vernam dat het meldpunt vorig jaar 257 meldingen kreeg. Dat waren er al drie keer meer dan in het opstartjaar 2013, met nog 83 meldingen.

Volgens AWDC-woordvoerster Margaux Donckier variëren de meldingen van kleinere gevallen van cybercriminaliteit of diefstal tot verdachte activiteiten en fraude. Vooral dat laatste moet erop wijzen dat een deel van de Antwerpse diamantsector een jarenlange omerta wil doorbreken. Donckier bevestigt dat: ‘De laatste jaren is er een nieuwe generatie diamantairs opgestaan die niet langer accepteren dat een aantal rotte appels het imago van een hele sector bezoedelen.’

Informatie doorstromen

Uit een enquête in de zogeheten Antwerpse Square Mile, waar 1.700 diamanthandelaars rondzwermen, blijkt dat diamanthandelaars een vijftal redenen aangeven waarom ze zelden tot nooit met informatie naar de politie stappen. ‘Sommige denken dat ze het alleen of zelf kunnen oplossen, dat het niet de moeite is om het aan te geven, ze hebben schrik voor reputatieschade of om bestempeld te worden als verklikker, en ook omdat ze weinig vertrouwen hebben in politie en justitie dat er iets van komt’, somt Donckier op.

Maar via het vertrouwelijke meldpunt van de eigen diamantfederatie zou er nu wel informatie doorstromen. ‘Dat heeft ook te maken met de trainingen die we zelf organiseren, zowel over cybercrime, tiger kidnappings, terrorisme, beveiliging als de witwasregels’, stelt de AWDC-woordvoerster. ‘De trainingen zorgen niet alleen voor meer waakzaamheid, maar ook een groeiend vertrouwen in de werking politie en justitie.’

Het meldpunt bundelt alle info en speelt ze naar de lokale en de federale politie. Het Security Office werkt ook nauw samen met de Stad Antwerpen, de privé-bewakingsfirma’s, verzekeringsmaatschappijen, diamantbeurzen en zelfs de Staatsveiligheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud