'Die kerels zijn hier geen baas en zullen het nooit worden'

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) in de commissie. ©Photo News

In het parlement maakte minister Pieter De Crem (CD&V) bekend welke maatregelen hij wil nemen om amok aan de kust te vermijden.

Zaterdag raakten een vijftigtal personen in Blankenberge slaags met de politie. 20 onruststokers werden opgepakt voor verstoring van de openbare orde, de meesten zijn afkomstig uit Brussel en hebben een migratieachtergrond.

Voor zulke amokmakers moet er een plaatsverbod komen, zei minister Pieter de Crem dinsdag in de commissie Binnenlandse Zaken van het federaal parlement. Veroordeelde relschoppers zou de toegang tot de kustlijn en de recreatiedomeinen in ons land geweigerd kunnen worden. Dat wil De Crem realiseren met een meldingsplicht: ze zouden zich bijvoorbeeld tijdens een hittegolf verplicht moeten melden op de plaats waar ze wonen.

Daardoor kunnen ze niet afzakken naar de kust of provinciale zwembaden om er keet te schoppen. Met het plaatsverbod stuurt De Crem een streng signaal uit. 'Die kerels zijn hier geen baas en zullen het nooit worden.'

Capaciteit

De Crem wijst erop dat aan de kust voldoende politiecapaciteit was afgelopen weekend. In de zomermaanden worden 40 inspecteurs van de federale politie gedetacheerd naar de politiezones aan de kust. Dat is een verdrievoudiging tegenover andere jaren en mede bedoeld om de verscherpte coronamaatregelen te handhaven.

Volgens de minister is evenwel onvoldoende gebruikgemaakt van die hogere capaciteit en lieten de lokale autoriteiten van Blankenberge tijd verloren gaan. 'Zaterdag liepen al om 14 uur berichten binnen over problemen aan het strand, terwijl de eerste politie-interventie pas plaatsvond om 17.30 uur.'

Blankenberge niet akkoord met De Crem

In Blankenberge zijn ze niet akkoord met de uitspraken van Pieter De Crem. Volgens de Blankenbergse autoriteiten ligt de oorzaak van het incident op zaterdag bij de jonge amokmakers en werden te veel toeristen richting kust vervoerd met de trein. 'Ons strandplan werkt wel', klinkt het.
De stad weerlegt dat de schuld bij het te laat ingrijpen van de politie ligt. 'De oorzaak van het incident waren de jonge amokmakers. Als we hen hadden tegengehouden aan het station, hadden ze daar gevochten. Dat had weinig te maken met de hoeveelheid volk op het strand', zegt Nico Germonprez, noodplancoördinator van stad Blankenberge.
Wel hekelt de stad de te grote toevoer van toeristen via het spoor. 'In ons strandplan is een capaciteit van maximaal 10.000 personen vastgelegd. De NMBS vervoerde zaterdag 8.000 mensen richting Blankenberge. Bovenop alle inwoners, tweedeverblijvers en mensen met de auto zijn dat er gewoon te veel.'

Bovendien stelt de minister vast dat die autoriteiten geen proactieve controle op de aanwezigheid van alcoholische dranken deden. Daarmee schuift hij de zwarte piet naar de lokale besturen. 'Mijn contacten met de kustburgemeesters zijn zeer intensief geweest. Ze wilden maatwerk en we hebben hen dat ook gegeven.'

NMBS

Met zijn plaatsverbod gaat De Crem in op de vraag van onder meer de N-VA, die gisteren pleitte voor een verbod gelijkaardig met het stadionverbod voor hooligans. Toch kwam er forse kritiek vanuit die partij. Björn Anseeuw (N-VA), schepen in Oostende, was er niet over te spreken dat De Crem geweigerd had het station van Oostende te sluiten. Hij eist een aangepast vervoersplan van de NMBS. 'De NMBS stuurt treinen met een bezetting van 115 procent naar de zee', zei Anseeuw.

De sluiting van de stations zou buiten alle verhouding zijn geweest en de gewone dagjestoerist gestraft hebben.
Pieter De Crem (CD&V)
Minister van Binnenlandse Zaken

Van een beslissing over nieuwe maatregelen van de NMBS trok De Crem zijn handen af. Die moeten volgens hem komen van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Nochtans besloot De Crem zondag wel de stations aan de kust open te houden. 'De sluiting van de stations zou buiten alle verhouding zijn geweest en de gewone dagjestoerist gestraft hebben', repliceerde De Crem. Bellot vergadert om 15 uur met de West-Vlaamse gouverneur en de kustburgemeesters over aangepaste maatregelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud