Advertentie

Dioxinecrisis veroorzaakte 20.000 extra kankers

Vlees dat met dioxine besmet was, werd gevild. ©Photo News

De dioxinecrisis die in 1999 premier Jean-Luc Dehaene (CVP) de verkiezingen deed verliezen, heeft veel meer mensen ziek gemaakt dan tot nu werd aangenomen. Dat zei Nik Van Larebeke, professor aan de UGent en de VUB, maandag in het VRT-programma ‘Terzake’.

Volgens Van Larebeke hebben dokters sindsdien 20.000 extra kankergevallen bij vrouwen vastgesteld, evenals 22.000 bijkomende gevallen van diabetes en 24.000 extra diagnoses van hoge bloeddruk.

De dioxinecrisis brak los in 1999, nadat was gebleken dat de giftige stof dioxine in de voedselketen terecht was gekomen. ‘Ik heb altijd gezegd dat die dioxinecrisis een ramp is geweest voor de volksgezondheid’, zegt Van Larebeke, specialist in de ontstaansmechanismen van kankers.

Een Vlaming zou vandaag 2,5 procent meer risico lopen op suikerziekte dan voor de dioxinecrisis, maar ook 0,9 procent meer kans hebben op hypertensie of hoge bloeddruk. Bij vrouwen zou er 1,8 procent meer risico zijn op kanker. ‘Op dit ogenblik is het onmogelijk die cijfers precies te berekenen en hard te maken, maar het is mijns inziens evident dat de dioxinecrisis duizenden gevallen van ernstige ziekten heeft veroorzaakt’, zegt Van Larebeke.

Door de dioxinecrisis verloor Dehaene de verkiezingen en kwam paars aan de macht. De crisis lag ook aan de basis van de oprichting van het federaal voedselagentschap.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud