Doek valt over beruchtste fraudezaak in België

Een oude familiefoto van de De Clercks, met wijlen Roger De Clerck centraal. ©zie credit

Het dossier-Beaulieu, dat in 1990 begon, groeide uit tot de bekendste fraudezaak in ons land. Meerdere De Clercks, de familie achter het bedrijf, hielden al die jaren het been stijf, maar vorige week bereikten ze alsnog een deal met het gerecht.

Praten met de fiscus was nooit een optie voor Roger De Clerck, de stichter van de West-Vlaamse textielgroep Beaulieu International Group (BIG). Hij overleed in oktober 2015, maar ook nazaten van 'boer Clerck' volgden dat credo jarenlang. Ze probeerden het oude zwart geld zelfs nog wit te wassen. Zo sleepte het gevecht met de fiscus en het gerecht ruim drie decennia aan.

Juni 1990

Op 28 juni 1990 deed de belastinginspectie haar eerste aangifte bij het Brusselse gerecht en op 30 november volgde de eerste huiszoeking in het fraudedossier. Er zouden nog 143 huiszoekingen en 905 verhoren volgen.

Het begon met aanwijzingen van een subsidiefraude bij het holglasbedrijf Verlipack, dat in 1987 was overgekocht door Roger De Clerck, maar het groeide uit tot een gigantisch fraudedossier dat het hele textielimperium Beaulieu in opspraak bracht. Het gerecht ontdekte verschillende 'systemen', onder andere met zwarte lonen, onderfactureringen (waarbij de helft in het zwart met cash geld zou zijn betaald) en de vervalsing van uitvoerdocumenten (waarbij de goederen in werkelijkheid niet werden uitgevoerd, maar op de Belgische markt werden verkocht, waardoor btw is ontdoken). Het gerecht ontdekte ook voor miljarden Belgische franken valse commissielonen die de textielgroep en haar dochterbedrijven beweerden te betalen aan de Libanees-Armeense zakenfamilie Khatchadourian. Op die manier sluisde de familie belastbare winsten uit de groep weg.

Maart 2000

Op 8 maart 2000 kreeg het parket van Brussel het dossier eindelijk terug van de onderzoeksrechter Bruno Bulthé. Het bevatte 344 kartons met 330.000 documenten, goed voor 7.110 processen-verbaal. Het onderzoek was een 'goddelijk monster' geworden. Bulthé had 54 personen in verdenking gesteld. De speurders hadden elke steen omgedraaid, soms met nutteloze onderzoeksdaden zoals het doorlichten van een kleine levering 'minderwaardige bierflessen' door Verlipack aan het vroegere Interbrew.

April 2005

Medio 2005 vorderde de openbaar aanklager dat 32 van de 54 verdachten op de beklaagdenbank zouden belanden. Onder hen Roger De Clerck, zijn kinderen Jan, Luc, Mieke, Dominiek, Ann en Francis en zijn schoonkinderen, onder wie Stephan Colle. Toen moest de echte procedureslag nog beginnen. Zo was er het verzoek van een Libanese verdachte om zo'n 200.000 bladzijden uit het dikke dossier te vertalen in het West-Armeens.

De echte procedureslag moest in 2005 nog beginnen. Zo was er het verzoek van een Libanese verdachte om zo'n 200.000 bladzijden uit het dikke dossier te vertalen in het West-Armeens.

September 2007

Eind 2007 veroordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ons land omdat de redelijke termijn in het dossier al ruimschoots overschreden was. De federale regering moest een schadevergoeding van 30.749 euro betalen. Het waren vader Roger De Clerck en zoon Dominiek die eind 2002 naar het Europees Hof stapten.

December 2009

Als klap op de vuurpijl verklaarde de Brusselse raadkamer zich in december 2009 onbevoegd om verder over de zaak te oordelen. Omdat een van de meer dan 30 verdachten zelf was benoemd tot rechter bij de Brusselse handelsrechtbank. En dus kon alleen een hogere rechter - bij het hof van beroep - over de zaak oordelen.

April 2014

Het Brusselse gerecht voerde een nieuw, groot witwasonderzoek tegen drie telgen van de familie De Clerck. Beaulieu-bestuurders Francis en Luc De Clerck en hun zus Ann zouden voor meer dan 193 miljoen euro aandelen hebben witgewassen via een constructie in Luxemburg. De speurders hadden op aangeven van de broers Dominiek en Jan De Clerck duidelijke aanwijzingen dat het een operatie was om zwart geld uit het verleden wit te wassen.

November 2016

Beaulieu International Group (BIG) sloot een deal met de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) over het oude fraudedossier. Hoeveel juist is betaald, raakte nooit bekend. Maar BIG bleek voor 2016 zo'n 112 miljoen euro aan belastingen te hebben betaald, tegenover 31 miljoen het jaar ervoor.

Hoewel Roger De Clerck zijn imperium al in 1991 verdeelde onder zijn zes kinderen, bleef het een taboe te onderhandelen met de belastinginspectie.

Hoewel Roger De Clerck zijn imperium al in 1991 onder zijn zes kinderen verdeelde, bleef het een taboe te onderhandelen met de belastinginspectie. Toen Jan De Clerck en zijn echtgenote in 1998 toch een deal van 55 miljoen euro met de fiscus sloten, waren ze lang personae non gratae in de familie. In 2007 sloten Carl Bouckaert en zijn ex-vrouw Mieke De Clerck een fiscale deal van 33 miljoen euro voor de Amerikaanse tak van de textielgroep. Eind 2010 was het de beurt aan Dominiek De Clerck: een deal van 25 miljoen euro, waarvan 10 miljoen uit zijn persoonlijke vermogen en 15 miljoen die zijn firma zou betalen.

Juni 2018

Het Brusselse parket-generaal klasseerde de oude fraudezaak - waarin de Beaulieu-groep had geschikt met de fiscus - maar in de nieuwe witwaszaak vervolgde het opnieuw zeven verdachten: Francis De Clerck, zijn broer Luc en zus Ann, net als Anns echtgenoot Stephan Colle, naast de Libanese zakenpartners rond wie de oude fraudezaak ook al draaide en de jarenlange advocaat van de textielfamilie. In die zaak is zopas een schikking van bijna 50 miljoen euro bereikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud