Dreiging in ons land blijft op niveau 3

©Photo News

Het dreigingsniveau in ons land blijft tot maandag 23 februari op niveau 3. Dat meldt het Coördinatieorgaan voor Dreigingsanalyse (OCAD).

Het dreigingsniveau werd in België opgetrokken van 2 naar 3 - waarbij 4 het hoogste niveau is - na de antiterreuroperaties van donderdag 15 januari, onder meer in Verviers. Na een week, op 23 januari, werd beslist om de verhoogde waakzaamheid langer te laten gelden, minstens tot 9 januari. Ook nu wordt die datum opnieuw vooruit geschoven.

Bij een dreigingsniveau drie is de bedreiging tegen een individu, groep of gebeurtenis mogelijk en waarschijnlijk. 'De redenen die hebben geleid tot de verhoging van het dreigingsniveau zijn nog steeds van toepassing', luidt het bij OCAD. Al zou er momenteel geen enkele informatie zijn over een concrete dreiging in ons land.

Door de verlenging van het huidige dreigingsniveau met twee weken worden ook de bestaande veiligheidsmaatregelen verlengd, dus ook de militairen in het straatbeeld her en der. Maar die maatregelen worden permanent geëvalueerd en kunnen indien nodig aangepast worden, meldt het OCAD.

Net vandaag zit ook voor het eerst de Nationale Veiligheidsraad samen, dat zijn de leden van het kernkabinet en de ministers van Justitie en Defensie. De oprichting ervan is een van de twaalf maatregelen die de ministerraad heeft genomen in de strijd tegen radicalisme en terrorisme.

Aanvankelijk was het ook de bedoeling dat die Veiligheidsraad bevoegd zou worden om over de verhoging van het dreigingsniveau te beslissen, maar dat is nog voorwerp van discussie. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders kan het nuttig zijn om de overheid in sommige omstandigheden de ruimte te geven om het dreigingsniveau een niveau hoger te plaatsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud