Advertentie
Advertentie

Dreigingsniveau van 2 naar 3 voor grote evenementen

Premier Charles Michel kondigde de verhoging van het dreigingsniveau voor grote evenementen zaterdagavond aan. Naast hem minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. ©BELGA

Het dreigingsniveau voor grote sportieve of culturele evenementen in België is opgetrokken van 2 naar 3, zo blijkt uit een nieuwe evaluatie van het OCAD.

Dreigingsniveau 3 (op een schaal van 4) betekent dat het leger kan worden ingezet bij grote evenementen, aldus premier Charles Michel.

'Als gevolg van deze beslissing zal de analyse van deze evenementen geval per geval gebeuren, voor wat betreft het veiligheidsniveau, meer controles of het sturen van extra patrouilles', aldus Michel.

De Nationale Veiligheidsraad kwam zaterdagavond al voor de tweede keer dit weekend bijeen, na de terreuraanslagen in Parijs van vrijdagavond. Het onderzoek naar die aanslagen is ook uitgebreid naar ons land, met zaterdagmiddag verschillende arrestaties in Molenbeek.

Minstens drie landgenoten zijn omgekomen bij de aanslagen. Zaterdagavond raakte bekend dat naast de twee Belgen uit de provincie Luik ook een derde persoon met de dubbele Belgische en Franse nationaliteit is overleden. Voor zover bekend zijn er geen Belgen onder de zwaargewonden.

Op de vergadering zaterdagavond werden een aantal beslissingen die 's ochtends door het kernkabinet zijn genomen, bevestigd. Het gaat dan om extra controles aan de grens met Frankrijk maar ook op luchthavens en in stations, de oproep aan de Belgen om niet naar Parijs te reizen indien niet strikt noodzakelijk, meer waakzaamheid en beveiliging bij lokale evenementen en de bescherming van Franse belangen in ons land.

De regering zal volgende week, op initiatief van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, bijkomende maatregelen aankondigen in de strijd tegen het terrorisme. Sinds de aanslagen in Parijs begin dit jaar en de evenementen in Verviers, is al een twaalftal maatregelen geleidelijk in voege getreden. De regering plant nu versterking voor de strijd tegen Syriëstrijders (foreign fighters) en de registratie van reisgegevens (passenger name record of PNR).

Zondag zijn er nog contacten gepland met de veiligheidsdiensten. Het is niet uitgesloten dat de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeenkomt. 'We blijven alert, uur na uur, met de verschillende veiligheidsdiensten die rapporteren over hun verdere analyses', aldus de eerste minister.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud