Dries Van Langenhove heeft spijt van verboden barbecue

Kamerlid Dries Van Langenhove. ©Photo News

Kamerlid Dries Van Langenhove (27) is door de politie in Gent op heterdaad betrapt tijdens een verboden barbecue. 'Dat was fout', reageert hij maandag.

De feiten dateren van vorige donderdag. Na een klacht van een buur kwam een patrouille van de Gentse politie ter plaatse om te verifiëren wie de geluidsoverlast veroorzaakte. De politie betrad het pand en stelde vast dat er elf aanwezigen waren, onder wie Dries Van Langenhove.

Het jongste Kamerlid, dat zetelt als onafhankelijke in de Vlaams Belang-fractie, kon zijn aanwezigheid niet rechtvaardigen. Hij kreeg de kans een boete van 250 euro te betalen. Anders zou hij riskeren zijn onschendbaarheid te verliezen.

Spijt

Van Langenhove toont maandag spijt over zijn aanwezigheid. 'Het ging om een barbecue met vrienden uit mijn studententijd. Ik had naar huis moeten gaan toen ik zag dat er te veel volk was. Dat is niet gebeurd. Niet verstandig', klinkt het. 'Ik heb als volksvertegenwoordiger een voorbeeldfunctie.'

Ook al is Dries Van Langenhove geen partijlid, onze fractieleden hebben een voorbeeldfunctie. Dries beseft dit ook, ziet zijn fout in en had vorige week onmiddellijk en zonder protest zijn boete al betaald.
Jonas Naeyaert
Woordvoerder Vlaams Belang

Het Kamerlid betwist wel dat het om een 'luide lockdownparty zonder social distancing' ging. 'De barbecue was in open lucht, we zaten niet op elkaars schoot', stelt hij. Op de vraag of hij de coronamaatregelen onderschrijft, reageerde hij met het antwoord dat het 'een genuanceerde vraag is, waarop ik nu niet wil ingaan'.

Ook het Vlaams Belang leek wat verveeld te zitten met de zaak. 'Ik kan het voorval bevestigen. De partij betreurt het incident en neemt dit soort inbreuken ernstig. En ook al is Dries Van Langenhove geen partijlid, onze fractieleden hebben een voorbeeldfunctie. Dries beseft dat ook, ziet zijn fout in en heeft vorige week onmiddellijk en zonder protest zijn boete al betaald', zei de woordvoerder van het Vlaams Belang, Jonas Naeyaert, maandagvoormiddag.

Bubbels

Twee weken geleden versoepelde België de coronamaatregelen door de invoering van sociale bubbels. Vanaf dat moment was het weer toegelaten mensen thuis te ontvangen, maar niet meer dan vier.

Van Langehove is de oprichter van de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden. Hij kwam in 2018 in het nieuws na de onthulling dat zijn studentenclub in chatgroepen racistische, seksistische en antisemitische berichten en afbeeldingen plaatste. Hij werd daarop geschorst door de Universiteit Gent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud