Druk groeit om avondklok af te schaffen

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. ©Photo News

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert wil een evaluatie van de avondklok en de federale oppositiepartij N-VA dient een wetsvoorstel in om ze af te schaffen. 'Elke keer als het Overlegcomité samenkomt, moeten we ze evalueren’, vindt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Bij het jongste Overlegcomité werd niet geraakt aan de avondklok, die in Vlaanderen en Wallonië van 0 uur tot 5 uur geldt. Niet iedereen staat echter nog achter de maatregel.

'Het is een heel grote inbreuk op onze vrijheid', zei Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in 'VTM nieuws'. 'Op het volgende Overlegcomité, op 26 maart, moet dat grondig bekeken worden, en moet bekeken worden op basis van wetenschappelijke argumenten tot wanneer ze moet worden behouden', vindt Lachaert. 

Ik ben altijd een koele minnaar van de avondklok geweest. In Vlaanderen hebben we ook altijd kunnen vermijden dat die uitgebreid wordt.
Jan Jambon (N-VA)
Vlaams minister-president

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-V) hoopt dat er op het volgende Overlegcomité over de avondklok kan worden gepraat. 'Ik denk dat dat een zware discussie gaat worden', zei hij zondag in 'De zevende dag'. 'Ik ben er altijd een koele minnaar van geweest. We hebben in Vlaanderen ook altijd kunnen vermijden dat die verder uitgebreid wordt.'

Ondertussen gaat de N-VA - federaal in de oppositie - in de Kamer een wetsvoorstel indienen om de avondklok af te schaffen, laat fractieleider Peter De Roover weten. 'Door het neerleggen van ons wetsvoorstel dwingen we de regering om haar beleid daaromtrent te verantwoorden en alle Kamerleden om hierover kleur te bekennen', aldus De Roover. 'Basisrechten inperken bij ministerieel besluit, zonder open debat met de pro's en contra's en zonder de afweging van de proportionaliteit, is voor ons onaanvaardbaar.'

1 mei

In de Wetstraat loopt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voorop in de strijd tegen de avondklok. ‘We moeten de avondklok zo snel mogelijk afschaffen. Ze is een inperking van onze vrijheid’, benadrukte hij in 'De zevende dag'. Hij noemde eerst ‘in de loop van april’ als timing. ‘Als de horeca op 1 mei opengaat, moet die avondklok afgeschaft worden', zei hij resoluut. ‘Dus ten laatste op 1 mei’, zei hij dan.

De avondklok is een inperking van onze vrijheid.
Georges-Louis Bouchez
Voorzitter MR

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) plakt voorlopig geen timing op de afschaffing van de avondklok. ‘Net daardoor beperken we onze contacten, en zijn er minder contacten. Dat betekent dan ook minder besmettingen en minder ziekenhuisopnames.’ Voor de minister blijft de situatie in de ziekenhuizen essentieel alvorens te spreken over een afschaffing. ‘De cijfers bevinden zich nog op een te hoog niveau. Er zijn nu meer ziekenhuisopnames dan twee weken geleden.’

Toch laat Verlinden de de deur op een kier. ‘We moeten op elke Overlegcomité de situatie bespreken. Ik ben er voorstander van om die toetsing aan de cijfers elke keer te maken.’ Maar nu de avondklok afschaffen of zeggen wanneer die zal verdwijnen, vindt de minister nog te verregaand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud