Druk overleg om Vivaldi te redden

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ging dinsdavond langs bij preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) ©BELGA

Dinsdag was er de hele dag druk overleg tussen de Vivaldi-partijen om het project te redden. Maar een nieuwe vergadering tussen de zeven partijen zat er niet meer in.

Lachaert en Rousseau zaten deze namiddag lang met elkaar samen, nadat het maandag tot een kortsluiting was gekomen in de onderhandelingen over een Vivaldi-regering, die de liberalen, socialisten, groenen en CD&V op de been willen brengen. Sp.a-voorzitter Rousseau had maandag een bommetje gegooid, omdat hij niet verder wilde onderhandelen met de MR. Bouchez had zondag - toen er tot de finish zou worden onderhandeld in het Egmontpaleis - immers alle afspraken op losse schroeven gezet.

Rousseau maakte maandagavond al wel duidelijk dat hij niet langer vasthield aan zijn veto tegen de MR, maar wil dat er een signaal komt van de Franstalige liberalen dat het hen menens is om een regering te maken. Dinsdag zette Rousseau in een onderonsje met Lachaert nog eens op scherp waarover het ging. Hij wees erop dat het onderhandelingskader, dat van in het begin was afgesproken en op basis waarvan alle partijen de sprong wilden wagen, moet worden gerespecteerd. 'De gemaakte afspraken moeten worden nagekomen', klinkt het.

Rousseau moet redelijk blijven. Al wat hij extra vraagt voor sp.a, gaat ten koste van de wensen van de andere partijen.
Onderhandelaar

Voor CD&V gaat het dan bijvoorbeeld om de institutionele vraag om verder werk te maken van de regionalisering van de gezondheidszorg, en om afspraken over ethische dossiers, zoals abortus. Voor de socialisten zijn het de gekende klassiekers, zoals een minimumpensioen van 1.500 euro, het optrekken van de minimumlonen en de sociale uitkeringen, een groeinorm in de gezondheidszorg en ook een 'aanknopingspunt in het regeerakkoord voor een vermogenswinstbelasting', wat volgens de liberalen nochtans een 'no go' is.

Rousseau legt lat hoog

Maar volgens de andere politieke families legt Rousseau de lat daarbij wel heel hoog en gebruikt hij de hele toestand rond Bouchez om zijn eigen bord vol te scheppen, ten koste van de investeringen die de groenen vragen of ten koste van de begroting, die CD&V en Open VLD niet verder willen laten ontsporen. 'Hij moet redelijk blijven. Al wat de socialisten nu meer eisen, pakken ze af van de andere partijen', klinkt het.

De discussie draait in concreto rond de verschillende budgettaire scenario's die gemaakt zijn voor het nieuwe beleid dat de onderhandelende partijen voor ogen hebben. Uit de begrotingstabel die De Tijd kon inzien, blijkt dat het lijstje gewenste nieuwe uitgaven goed is voor 6 miljard euro. Bij de MR is zelfs sprake van 10 miljard euro. En het is daarop dat Bouchez op de rem is gaan staan, want bijkomende uitgaven leiden uiteindelijk tot bijkomende belastingen.

'Die lijst moet ingekort worden, 6 miljard is te veel', zegt ook een andere onderhandelaar.

Wetstraat 16

Het is nu de vraag of Bouchez en Rousseau willen ontwapenen. Bouchez gaf alvast het signaal dat hij een communicatiestop van 48 uur inlast om de onderhandelingen alle kansen te geven. In de late namiddag ging hij langs bij Lachaert voor een ontmoeting die een uurtje duurde. De MR-voorzitter toont zich bereid om een bijkomend signaal te geven, maar hij wil dat enkel aan de onderhandelingstafel doen.

Voor de socialisten ligt dat evenwel moeilijk. Rousseau en PS-voorzitter Paul Magnette zoeken momenteel uit welke nieuwe maatregelen de Vivaldi-partijen absoluut willen doorvoeren. Eens daar een akkoord over is, willen ze daarmee naar Bouchez trekken. Als die zijn fiat geeft, kan Vivaldi verdergaan.

Als Bouchez en Rousseau opnieuw samen aan tafel gaan zitten, kan een akkoord snel worden bereikt, is de indruk. Want er is in het weekend al heel wat werk gedaan. Toch is het maar de vraag of het alleen over de inhoud gaat. Nogal wat hoofdrolspelers hebben de indruk dat Rousseau nu vooral het vuile werk voor Magnette aan het doen is, met name het vrijmaken van de weg naar de Wetstraat 16. In hun entourage wordt echter ontkend dat het nu over het premierschap gaat. 'Die kwestie is geparkeerd.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud