'ECB werkt nieuwe financiële crisis in de hand'

ZEW-voorzitter Clemens Fuest ©Reuters

Clemens Fuest, de voorzitter van de invloedrijke Duitse denktank Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW), sabelt het 'gratisgeldbeleid' van de Europese Centrale Bank genadeloos neer.

In de Duitse krant Handelsblatt spaart Fuest zijn kritiek niet. 'Ik maak me zorgen over het monetaire beleid van de ECB. Haar beleid van goedkoop geld blaast nieuwe zeepbellen. Alle ingrediënten van een zeepbel zijn aanwezig: de vastgoedprijzen en de aandelenkoersen gaan almaar hoger, en op de obligatiemarkten dalen de rendementen ondanks de hogere risico's.'

De ECB nam vorige week een reeks maatregelen om de economie te ondersteunen. Ze verlaagde voor het eerst een van haar rentetarieven tot onder nul. En de onbeperkte kredietverlening aan de banken wordt verlengd, in de hoop dat die kredieten doorstromen naar de bedrijven.

Staatsobligaties opkopen, doet de ECB niet, in tegenstelling tot de Amerikaanse centrale bank. Volgens Fuest is het slechts een kwestie van tijd dat ook de ECB overstag gaat. Hij schat de kans op 95 procent dat de centrale bank 'die bazooka' - die in Duitsland heel omstreden is - aankondigt. 'Aangezien de huidige maatregelen waarschijnlijk de problemen (te lage inflatie, te dure euro) niet zullen oplossen, zal er binnenkort een roep om meer actie te horen zijn', aldus Fuest.

Volgens de ZEW-voorzitter is een inkoopprogramma van obligaties potentieel een keerpunt en kan het aandelen- en andere markten in de gevarenzone duwen.

Fuest heeft in geval van deflatie niets tegen het opkopen van bedrijfsobligaties, zolang de kredietrating van de bedrijven goed is. Wat staatsobligaties betreft, stelt Fuest twee voorwaarden: de ECB moet boven de andere obligatiehouders worden gesteld en bij een schuldherschikking vrijgesteld worden van waardeverminderingen én het inkopen van obligaties mag niet worden gebruikt om de renteverschillen tussen de landen te verminderen.

Alleen ziet Fuest op dit moment geen gevaar voor deflatie. 'Tijdelijk lagere prijzen zijn geen reden voor paniek.' Waarna hij - zoals zovelen het hem al voordeden - de overheden oproept om maatregelen te nemen om de crisis te overwinnen, 'de ECB kan het niet in haar eentje'.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud