netto

Een op de zes werknemers krijgt loonbonus

De gemiddelde loonbonus bedroeg vorig jaar 801 euro. ©ANP XTRA

17 procent van alle loontrekkenden in de privésector kreeg in 2020 een fiscaal voordelige loonbonus uitbetaald, omdat ze een collectieve doelstelling hebben behaald. Het halen van een vaccinatiegraad kan geen voorwaarde zijn om de loonbonus toe te kennen.

Werkgevers kunnen sinds 2008 hun werknemers motiveren om een collectief doel te halen met een fiscaal voordelige loonbonus. Vorig jaar kreeg 17 procent van alle loontrekkenden in de privésector zo’n loonbonus uitbetaald. Bij de arbeiders werd een stijging met 10 procent opgetekend. Ze maken iets meer dan een derde van de begunstigden uit. Dat blijkt uit cijfers van de hr-dienstverlener SD Worx.

Win-win

Het uitgekeerde bedrag is met 3,6 procent gestegen tot 801 euro. De loonbonus is een win-win voor werknemer en werkgever. ‘De medewerker houdt van een loonbonus netto meer over. Een werkgever kan maximaal 3.447 euro bruto als collectieve bonus toekennen. Daarvan houdt de werknemer 2.996,48 euro netto over. De kosten voor de werkgever blijven beperkt tot 4.584,51 euro’, zegt Annelies Rottiers van SD Worx.

2.996
euro
Een werkgever kan maximaal 3.447 euro bruto als collectieve bonus toekennen. Daarvan houdt de werknemer 2.996,48 euro netto over.

De loonbonus hoeft niet aangerekend te worden op de loonmarge, waar momenteel over onderhandeld wordt.

Groei bij kmo’s

66 procent van de werkgevers die een loonbonus toekennen, hebben minder dan 50 werknemers. De grootste groei wordt opgetekend bij de kleinste kmo’s: met 12,81 procent bij organisaties van minder dan 20 werknemers en met 9,90 procent bij kmo’s met 20 tot 49 werknemers.

Vaccinatiegraad

De loonbonus is gekoppeld aan het behalen van een doelstelling voor alle werknemers of groepen van werknemers, zoals een bepaalde omzet of winstdoelstelling, klantentevredenheid of het terugdringen van de foutenmarge in een productieomgeving.

Kan de loonbonus ook gekoppeld worden aan het behalen van de vaccinatiegraad? Dat lijkt een objectieve, collectieve, meetbare en onzekere doelstelling, een voorwaarde om een loonbonus toe te kennen.

‘De bevoegde overheidsdienst heeft ons meegedeeld dat hij een dergelijke doelstelling niet aanvaardt’, zegt Rottiers. ‘De reden is dat dat niets te maken heeft met de collectieve resultaten van een onderneming. Ook kan je je vragen stellen bij het ethische aspect. Een werknemer mag zich niet door groepsdruk moreel verplicht voelen zich te laten vaccineren.’

Een daling van verzuim of van het aantal arbeidsongevallen kan, als onderdeel van een preventieplan, wel deel uitmaken van een bonusplan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud