Advertentie

Een van de rechters trekt zich terug uit Reuzegom-proces

Een vriend van Sanda Dia met een mondmasker waarop hij 'gerechtigheid voor Sanda' vraagt. ©BELGA

Een van de rechters in het proces rond de dood van Sanda Dia trekt zich terug uit de zaak. De advocaat van een Reuzegommer die terechtstaat, had vorige week gewezen op de link van de rechter met de KU Leuven.

De Leuvense student Sanda Dia overleed eind 2018 na een uit de hand gelopen studentendoop van de club Reuzegom. Vrijdag vond de inleidingszitting plaats, waar beslist werd dat de eigenlijke pleidooien in het voorjaar van 2022 zullen plaatsvinden.

De inleidingszitting verliep echter niet zonder slag of stoot. Advocaat Louis De Groote, die de preses van de studentenclub Reuzegom bijstaat, trok de neutraliteit van een van de rechters in twijfel. Hij wees erop dat zij als vrijwillig medewerker verbonden is aan het Instituut voor Strafrecht van de KU Leuven, waar de Reuzegom-leden studeerden. De KU Leuven legde de Reuzegommers al twee tuchtstraffen op.

De rechtbank trok zich vrijdag terug voor overleg over de kwestie, maar de betrokken rechter keerde nadien gewoon naar de zitting terug.

Nu zet ze alsnog een stap terug. Vrijdag was er blijkbaar een advocaat van de KU Leuven in de zittingszaal aanwezig. 'De KU Leuven is tot nu toe nog geen partij in de zaak, maar gelet op een mogelijke tussenkomst van de KU Leuven in het proces heeft een van de drie leden te kennen gegeven zich van de zaak terug te trekken. Een nieuwe rechter zal worden aangeduid', luidt de uitleg maandag.

In totaal staan 18 leden van Reuzegom terecht, onder meer voor onopzettelijke doding van Sanda Dia begin december 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud