Advertentie

Eén voetballer op vier heeft financiële problemen

©BELGA

Een op de vier profvoetballers uit de eerste klasse geeft toe teveel geld uit te geven aan eten, shopping en gokken. Slechts een op de twee profspelers heeft een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen en Tomas Van den Spiegel, financieel planner bij Optima Athlete Support.

Matteo Balliauw, verbonden aan Universiteit Antwerpen, en Optima Athlete Support ondervroegen 102 voetballers uit de Belgische eerste klasse. Eén op de vier profspelers geeft aan financiële problemen te hebben. De hoogte van het loon dat ze verdienen heeft geen invloed op het al dan niet hebben van financiële problemen.

'De meeste mensen denken dat dergelijke situaties alleen in het buitenland voorkomen, maar deze studie toont aan dat ook een behoorlijk deel van de topspelers in ons land met financiële problemen kampen', zegt Balliauw.

Uit de studie blijkt ook dat de leeftijd van de sporter hierin een rol speelt. Hoe jonger de profspeler bij het ondertekenen van zijn eerste contract, hoe groter de kans op financiële problemen.

Een op vier topvoetballers geeft aan af en toe te gokken. Evenveel spelers geven toe te veel geld uit te geven, vooral aan etentjes, kledij en ontspanning. Een overmatig spendeergedrag, en ook het vroegtijdig opvragen van een voorschot op de groepsverzekering, dat wordt gebruikt als onderpand voor gedane uitgaven, verhogen de kans op financiële problemen.

Slechts één op de twee van de ondervraagde spelers heeft een verzekering voor tijdelijke of definitieve arbeidsongeschiktheid. Dat is verontrustend weinig, de kans op een ernstige blessure is immers erg reëel. Daar lijken te weinig sporters zich van bewust. 'Nochtans blijft de bescherming van carrière, inkomen en levensstandaard de belangrijkste pijler voor een topsporter', zegt Van Den Spiegel.

Financiële kennis

Bijna zes op tien van de ondervraagde spelers blijkt over te weinig financiële kennis te beschikken. Toch doet slechts één op vier een beroep op een financieel expert. Daarvan volgt iets meer dan 60 procent wat hun adviseur zegt, en 90 procent is daar tevreden over. Sporters die geen financieel adviseur hebben, gaan te rade bij familie, een sportief makelaar of bij vrienden.

Opvallend is ook dat bijna vier op tien ondervraagden financiële steun geeft aan anderen. In negen op tien van de gevallen gaat die steun naar familie, maar één op vier geeft ook geld aan mensen buiten de directe familie. Ook dat laatste aspect verhoogt de kans op financiële problemen. Topsporters sparen gemiddeld wel een derde van hun loon.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud