Einde nabij voor fairness-taks Di Rupo

Voormalig premier en PS-voorzitter Elio Di Rupo. ©BELGA

Door een Europees veto tegen de fairness-taks, de symboolbelasting van de regering Di Rupo, dreigt de Belgische staat honderden miljoenen euro's te moeten terugstorten.

Definitief is het nog niet. Het Europees Hof van Justitie moet nog een eindoordeel vellen over de fairness-taks. Maar meestal volgt het de Europese Commissie, zegt Leen Ketels van HVG advocaten, die optreedt voor een van de betrokken bedrijven. De advocate verwacht dat het Hof van Justitie ‘in de loop van volgend jaar’ definitief beslist. ‘Nu de Europese Commissie aan onze kant staat, voelen we ons gesterkt dat we het zullen halen’, zegt Ketels.

Dat kan verregaande gevolgen hebben. Het zou betekenen dat de fairness-taks wordt afgevoerd. De taks werd ingevoerd onder het bewind van voormalig premier Elio Di Rupo (PS). Die vond dat bedrijven een minimumbelasting moeten betalen. In concreto geldt de belasting voor bedrijven die dankzij de notionele intrestaftrek geen of weinig belastingen betalen, maar wel een dividend aan hun aandeelhouders uitkeren. Op die dividenden moeten ze dan toch 5,15 procent fairness-taks betalen. Kmo’s zijn vrijgesteld.

Maar al vrij snel kwam er tegenwind. De fairness-taks werd aangevochten bij het Grondwettelijk Hof. Die vroeg aan het Europees Hof van Justitie om zich erover te buigen. Het Hof moet oordelen of de wet in strijd is met de vrijheid van vestiging en met de moederdochterrichtlijn. Die richtlijn bepaalt dat dividenden tussen vennootschappen van dezelfde groep maar één keer mogen worden belast, namelijk op het niveau van het moederbedrijf. Door het toch mogelijk te maken 5,15 procent belastingen te innen op dividenden van dochterbedrijven, gaat de Belgische fiscus in tegen die regels.

Als het Hof van Justitie de Commissie volgt, slaat dat een gat in de belastinginkomsten. Bedrijven zullen de betaalde belasting dan kunnen terugvorderen, plus 7 procent intrest. De voorbije drie jaar heeft die taks een pak geld opgeleverd. ‘Het eerste jaar (2013, red.) ging het om 100 miljoen euro’, zegt Ketels. ‘Maar toen twijfelden bedrijven er nog aan hoe ze met die nieuwe taks zouden omgaan en keerden vele geen dividend uit.’ Wellicht was de opbrengst vorig jaar en dit jaar dus hoger.

De N-VA is altijd gekant geweest tegen de fairness-taks. ‘Hij is te complex, te gemakkelijk te omzeilen en mogelijk zelfs in strijd met het EU-recht’, verklaarde N-VA-Kamerlid Veerle Wouters eerder dit jaar al.

Ook in Frankrijk bestaat een gelijkaardige taks. Daar dreigt de impact nog groter te zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud