Advertentie

Federale energiekorting van 80 euro voor lage inkomens in de maak

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten. ©BELGA

De regering-De Croo nadert een akkoord over het drukken van de energiefactuur. Voor de gezinnen met een sociaal tarief komt er een bijkomende korting van ongeveer 80 euro.

Dinsdag om 14 uur wordt premier Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer verwacht voor zijn State of the Union, maar het ziet er niet naar uit dat hij daar nog een nachtje over zal kunnen slapen. Minder dan 24 uur voor zijn regeerverklaring liggen er nog zoveel knelpunten over de begroting, de arbeidsmarkthervormingen, een eerste aanzet tot een fiscale hervorming en investeringen in duurzaamheid en digitalisering op tafel dat een akkoord volgens meerdere bronnen maar deze nacht of in de vroege ochtend wordt verwacht.

Een netelige kwestie die wel stilaan uitgeklaard lijkt, is het antwoord van de regering op de stijgende energieprijzen. Na alle voorstellen - van een energiecheque van 100 euro voor iedereen tot een winterkorting - tekenen de contouren van een compromis zich af over een pakket met vier grote maatregelen, dat federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) uitgewerkt heeft. Daarbij is het duidelijk dat een lineaire korting of cheque voor iedereen - dus ook voor wie dat niet nodig heeft - er niet komt.

Een lineaire korting of cheque voor iedereen - dus ook voor wie dat niet nodig heeft - komt er niet.

Vooreerst wordt het uitgebreide sociaal tarief - dat 1 miljoen gezinnen een korting geeft die kan oplopen tot 700 euro per jaar - verlengd tot het begin van de lente. Het oorspronkelijke sociale tarief - waar 500.000 gezinnen recht op hebben - blijft structureel doorlopen. Daarbovenop komt nu een extra eenmalige tegemoetkoming van zowat 80 euro voor de meest kwetsbare mensen die nu al onder het sociaal tarief vallen. Die moet dienen om de prijsstijging van het sociaal tarief op te vangen. De regering kiest voor deze optie omdat het op een andere manier niet mogelijk was een bijkomende maatregel te richten naar wie die het meest nodig heeft. Via de belastingbrief werken, zou de extra korting pas heel laat voelbaar maken. Het verbruik als basis nemen, zou de mensen met zonnepanelen bevoordelen. En alleen mensen met een variabel contract een premie geven, bleek te moeilijk omdat er duizenden tariefplannen zijn.

Energienorm

Vanaf volgend jaar wordt ook een structurele hervorming van de stroomfactuur uitgerold. Alle federale heffingen zouden dan uit de factuur gegooid worden en vervangen worden door een accijns. Volgens de berekeningen van Van der Straeten zou dat resulteren in een korting van 30 tot 50 euro per jaar voor een gezin.

650 miljoen
Kostprijs energiemaatregelen
Het hele pakket maatregelen kost voor 2021 en 2022 samen zowat 650 miljoen

Tot slot wil de regering ook de bescherming van de consument aanscherpen. Zo zal het makkelijker worden een variabel energiecontract te verbreken zonder dat verborgen verbrekingskosten opduiken. Daarnaast wordt het wettelijk verankerd dat wie niet langer recht heeft op het sociaal tarief automatisch het laagste normale tarief aangeboden krijgt.

Het hele pakket maatregelen kost voor 2021 en 2022 samen zowat 650 miljoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud