Europese economie kampt met krimpzomer

Temidden de Griekse pendeldiplomatie - hier de ontmoeting tussen eurogroepvoorzitter Juncker (r.) en Grieks premier Samaras - is de aanhoudende economische krimp geen goed nieuws (foto: AFP)

De Europese economische activiteit kromp in augustus voor de zevende maand op rij. Dat is de boodschap van invloedrijke conjunctuurbarometer van Markit, ondanks een prille eerste opleving van de industrie in 2012.

De invloedrijkste barometer van de economie in de eurozone staat onverminderd op zwaar weer. Dat leert de maandelijkse rondvraag van onderzoeksbureau Markit bij 4.500 Europese logistieke managers, die de investeringsportefeuille van bedrijven beheren. Een week voor het einde van de maand geeft Markit om 10 uur zijn eerste raming op basis van 75 à 80 procent van de antwoorden.

Een eerste raming die ook de Europese Centrale Bank, naast een pak beleggers en economen, met argusogen in de gaten houdt. Want in Frankfurt prijkt de PMI hoog op de boordtabel als ‘early warning signal’.  En weerom is het geen goed nieuws: de globale PMI-index verbetert marginaal van 46,5 naar 46,6 punten, maar zit zo voor de zevende maand op rij in krimpfase.

Een index onder 50 wijst dat sombere respondenten de bovenhand hebben en duidt op een krimp van de economie, een notering rond 46 suggereert dat de economie deze zomer tegen een tempo van zo'n 0,5 procent kromp.

Een strohalm is wel de deelindicator voor de industrie, die verbeterde van 44 naar 45,3 punten. Nog steeds in krimpterrein dus, maar wel de eerste verbetering van 2012 na een ijzingwekkende neergang tijdens de winter en een afbrokkeling in het voorjaar (zie grafiek).

Duitsland

Maar daar staat tegenover dat de eurocrisis nu duidelijk de economische motor van de eurozone besmet heeft: Duitsland. De PMI-index voor de Duitse industrie zakte van 45,1 naar 43,4 punten. 

'De Duitse exporteurs zien het orderboekje tegen het scherpste tempo sinds april 2009 afnemen', merkt Markit op. De onderzoekers van Markit wijzen op 'anecdotische evidentie' dat de aanhoudend zwakke vraag uit de crisislanden in Zuid-Europa aan het orderboekje vreet.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud