Ex-toplui KPMG veroordeeld voor organiseren belastingfraude

©Emy Elleboog

Twee ex-toplui van het consultantbedrijf KPMG zijn schuldig verklaard voor het opzetten van een fraudeconstructie.

Het Antwerpse hof van beroep oordeelde dat de twee gewezen toplui van KPMG hun boekje te buiten waren gegaan door een fiscale constructie op te zetten voor twee Duitse klanten. Maar omdat de zaak dateert van begin de jaren 2000, krijgen de twee, Marc Tahon en Hubert Hellraeth, geen gevangenisstraf, schrijft De Standaard.

'Alhoewel fiscale optimalisatie toegelaten is, houdt dit vanzelfsprekend geen vrijbrief in voor het opzetten van een volledig fictieve constructie waarbij diverse valsheden worden gepleegd om deze rond te krijgen', schrijft het hof van beroep.

De ex-toplui hielpen twee Duitse klanten bij de verkoop van hun technologiebedrijf POP aan het Britse Cable & Wireless. Om belastingen te vermijden, werd de verkoop geregeld via het speciaal voor de gelegenheid opgerichte Belgische bedrijf PEIS.

Omdat meerwaarden op belastingen in België doorgaans niet worden belast, werd het Duitse POP eerst verkocht aan PEIS. Dat gebeurde voor 15 miljoen Duitse Mark. Enkele dagen later verkocht PEIS de aandelen voor 100 miljoen DM aan Cable & Wireless.

Door de constructie moesten de Duitse verkopers alleen belasting betalen op de 15 miljoen DM. De meerwaarde van 85 miljoen DM bij de doorverkoop aan Cable & Wireless bleef immers onbelast. Zonder de Belgische omweg zouden de Duitsers de helft van hun 100 miljoen DM aan de Duitse fiscus zijn kwijtgespeeld.

Het Antwerpse hof van beroep veroordeelde de fraudeconstructie echter. 'Achter de gehele Belgische constructie zit geen enkele realiteit. Er werd met stromannen gewerkt en met postbusadressen.'

Omdat de redelijke termijn is overschreden, krijgen Tahon en Hellraeth geen gevangenisstraf. Beiden krijgen een boete van 11.000 euro. KPMG zelf gaat vrijuit bij gebrek aan voldoende bewijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud