Advertentie

'Fabiola is thuis, bij God en haar echtgenoot'

©BELGA

Vrijdag wordt koningin Fabiola begraven. De weduwe van wijlen koning Boudewijn overleed vorige week vrijdag. De begrafenisplechtigheid in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal begon om 10 uur.

Nadien volgt nog een religieuze ceremonie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken, de parochie van de overleden koningin. In die kerk bevindt zich ook de koninklijke crypte waar Boudewijn ligt.

Omstreeks 9.30 uur vertrok de begrafenisstoet - met escorte te paard - vanuit het paleis van Brussel naar de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathederaal. Daar begon om 10 uur de begrafenisplechtigheid.

Monseigneur Godfried Danneels ging samen met aartsbisschop André Léonard en de Belgische bisschoppen voor in de mis. 'Fabiola's geloof rijpte als een druiventros in de zon van de herfst', aldus Danneels.  'Ze verlangde naar God te gaan', klonk het. 'Ze leefde alsof ze al toegang had tot de wereld van God en zijn heiligen. De dood was voor haar geen einde, maar een doorgang.'  

De plechtigheid werd bijgewoond door tal van binnen- en buitenlandse royals en prominenten. Zo kwamen de Nederlands prinses Beatrix, de Spaanse koning Juan Carlos en zijn vrouw Sofia, koning Carl Gustaf en zijn vrouw Silvia van Zweden. Voor het Groothertogdom Luxemburg kwamen naast groothertog Hendrik en zijn vrouw, groothertogin Maria Teresa ook groothertog Jan - de schoonbroer van koningin Fabiola - prins Willem en nog andere leden van de familie. Voorts zakten ook de Japanse keizerin Michiko, de Thaise prinses Sirindhom en de Marokkaanse prins Moulay Rachid voor de gelegenheid af naar Brussel.

De viering zelf stond in het teken an de 'eenvoud' en 'soberheid', met veel ruimte voor gebed en klassieke muziek. De Brusselse bariton José Van Dam zong onder meer 'Ave Maria' van Schubert, 'Bist du bei mir' van Bach en 'Libera me' uit het Requiem van Fauré. Op het einde van de mis brengt hij 'L'Homme de la Mancha', wat Fabiola graag hoorde in de versie van Jacques Brel. En net als in 1993 bij de begrafenis van Boudewijn zal Will Tura het 'Hoop doet leven' zingen.

Om 12.00 uur is de plechtigheid in de kathedraal afgelopen en begeven ze zich naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken, de parochie van de overleden koningin. Daar zal nog een tweede religieuze ceremonie plaatsvinden. In de kerk bevindt zich de koninklijke crypte waar koning Boudewijn ligt. Fabiola de Mora y Arágon zal worden bijgezet in die koninklijke crypte. Omstreeks 13 uur trekt de koninklijke familie zich dan terug in het kasteel van Laken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud