Fabiola laat privévermogen na aan 'Hulpfonds van de Koningin'
Koningin Fabiola (86), die vrijdagavond overleed, krijgt vrijdag een staatsbegrafenis in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, om 10 uur. Intussen raakte ook bekend dat haar privépatrimonium integraal wordt geschonken aan de liefdadigheidsinstelling 'Hulpfonds van de Koningin'.
Fabiola Fernanda Maria-de-las-Victorias Antonia Adelaida Mora y Aragón | 1928 - 2014
Ook het koningshuis heeft de sociale media ontdekt en dus stuurde het vrijdagavond een ingetogen tweet de wereld in: ‘Met grote droefheid melden we het overlijden van Hare Majesteit Koningin Fabiola in het kasteel Stuyvenberg te Brussel.’ De mededeling kwam niet onverwacht. De 86-jarige Fabiola was al enkele jaren op de sukkel. Ze had osteoporose en kon door een zuurstoftekort in haar bloed moeilijk zelfstandig ademen. In feite was ze na een zware longontsteking in 2009 nooit meer de oude geworden.
Fabiola werd op 11 juni 1928 geboren in Madrid, in een adellijke familie die diepe wortels had in de Spaanse geschiedenis. Haar doopmeter was de toenmalige Spaanse koningin Victoria Eugenia. Na studies in Madrid, Parijs en Lausanne ging ze aan de slag als verpleegster in een militair hospitaal in de hoofdstad. De diepgelovige Fabiola overwoog in het klooster te treden. De kennismaking met koning Boudewijn deed haar echter van gedachten veranderen.
Boudewijn was in 1951 zijn vader Leopold III opgevolgd als koning. Na enkele jaren begon zijn entourage uit te kijken naar een geschikte bruid. Via kardinaal Leo Jozef Suenens en de Ierse zuster Veronica O’Brien kwam Fabiola in het vizier. De ontmoeting met Boudewijn gebeurde in het grootste geheim. Het grote publiek leerde Fabiola pas kennen nadat premier Gaston Eyskens in september 1960 de verloving van het tweetal had bekendgemaakt. Drie maanden later, op 15 december, trouwden Boudewijn en Fabiola.
Meer dan haar voorgangsters trad de koningin naar buiten en verscheen ze steevast aan de zijde van haar man als die het land afreisde. Het koppel vulde elkaar uitstekend aan: de stugge, bedachtzame Boudewijn trok zich op aan de spontane Fabiola. En ze had haar verborgen kantjes. Baron Paul Buysse vertelde gisteravond bijvoorbeeld dat de koningin een grote fan was van ABBA. Plannen om met haar naar een concert van de Zweedse groep te gaan, stuitten echter op een veto van het koningshuis.
Op vraag van koning Filip krijgt zijn tante een staatsbegrafenis.
Tot de begrafenis vrijdag (10u) in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal geldt een week van nationale rouw. De vlaggen aan alle gebouwen van de federale overheid worden halfstok hangen. De deelstaten beslissen zelf of ook zij dat doen. De gemeenten mogen rouwregisters openen.
'Koningin Fabiola was een sterke persoonlijkheid die een bijdrage heeft geleverd aan de geschiedenis van ons land. Ze was samen met koning Boudewijn een koninin die ten dienste stond van haar land', zegt premier Charles Michel. 'Ze zal in onze herinnering blijven als een koningin die dicht bij de burgers stond, vooral bij de zwaksten en de minstbedeelden.'
Die speelsheid behield ze tot op hoge leeftijd. Toen een anonieme briefschrijver haar in 2009 met een kruisboog dreigde te vermoorden, haalde ze tijdens het nationale defilé een appel boven die ze met een schalkse glimlach aan het publiek toonde, een verwijzing naar Willem Tell. Later doken nog dreigbrieven op, waarin ze met de dood werd bedreigd voor haar ‘losbandige gedrag’.
Het koningskoppel stond bekend als diepgelovig katholiek en vurige aanhangers van de charismatische beweging, die door kardinaal Suenens in het paleis was geïntroduceerd. Mark Van de Wijngaert, een kenner van de monarchie, nuanceerde vrijdag. ‘Het was Fabiola die Boudewijn soms met de voeten op de grond moest brengen, als hij wat zweverig werd door zijn geloof’, zei hij aan Belga. Het dieptepunt was Boudewijns weigering in 1990 om de abortuswet te ondertekenen. Hij beriep zich op gewetensproblemen.
Toen Boudewijn in juli 1993 overleed, verraste Fabiola het land, dat in een diepe rouw was gedompeld, met een weinig traditionele uitvaartplechtigheid. Will Tura zong een lied en journalist Chris De Stoop las de getuigenis voor van een slachtoffer van vrouwenhandel. Het was naar verluidt ook Fabiola die duidelijk maakte dat het Boudewijns wens was dat diens broer Albert hem zou opvolgen en niet de jonge Filip.
Fabiola behield de titel van koningin, maar bleef als weduwe op de achtergrond. Haar laatste publieke optreden dateert van 31 juli 2013, toen ze een herdenkingsmis bijwoonde voor Boudewijn. Begin dat jaar raakte ze overigens in opspraak toen bekendraakte dat ze een privéstichting, Fons Pereos, had opgericht om haar erfenis te regelen. Ze kreeg het verwijt te knoeien met overheidsgeld. Het voorval leidde tot publieke excuses: ‘Het spijt me dat de oprichting van mijn stichting Pereos onbegrip en dermate negatieve reacties heeft veroorzaakt.’ Door de commotie besliste de regering-Di Rupo de dotatie van Fabiola te halveren. Het was een einde in mineur van een mooi leven.
Meest gelezen
- 1 Faillissement voor Lunch Garden en gedeeltelijke overname door CIM Capital
- 2 Nieuwe supernota van formateur De Wever valt niet overal even goed
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 Ondernemer Marc Coucke: ‘Politici vragen me soms om advies. Maar of ze luisteren, weet ik niet’
- 5 Vlaams minister Annick De Ridder: 'Ik zit hier niet om de Vlaming cadeaus te geven'