Facebook blokkeerde 37 pagina's bij gemeenteraadsverkiezingen

Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook. ©AFP

Facebook heeft rond de verkiezingen van vorig jaar 37 pagina's en 9 accounts offline gehaald.

Dat blijkt uit een verslag van Facebook over hoe het de Europese richtlijn over desinformatie naleeft. Facebook geeft aan dat een aantal van die geblokkeerde pagina's en accounts in eerste instantie door Belgische media gesignaleerd werden als potentieel onecht en met de bedoeling het politiek discours te manipuleren. Onderzoek door Facebook bevestigde dat vervolgens.

In oktober bleek al dat Facebook onder andere de pagina 'Wouter Van Besien is een schijnheilig paterke' offline had gehaald. 

Franse presidentsverkiezingen

Voorafgaand aan de Franse presidentsverkiezingen in 2017 verwijderde Facebook meer dan 30.000 valse accounts, blijkt ook uit het rapport. Die waren bedoeld om spam, foute informatie of misleidende inhoud te verspreiden. Facebook identificeerde bij het verwijderen van die accounts activiteitspatronen, geen inhoud.

Facebook benadrukt proactief te zijn bij het detecteren en verwijderen van valse informatie. Tijdens het tweede en derde kwartaal van vorig jaar haalde Facebook respectievelijk 800 miljoen en 754 miljoen valse accounts offline. De meerderheid daarvan waren het resultaat van commercieel gemotiveerde spamaanvallen die pogen om in bulk valse accounts te creëren. Van die valse accounts werd 99,6 procent door Facebook verwijderd nog voor er meldingen van gebruikers kwamen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud