Advertentie

Facebook haalt steungroep voortvluchtige Conings offline

In Maasmechelen vonden afgelopen weekend steunmarsen plaats voor Jurgen Conings. ©BELGA

Facebook heeft de groep 'Als 1 man achter Jurgen', die bijna 50.000 leden telde, dinsdag verwijderd. De groep druist in tegen het beleid van het socialemediaplatform.

In de nasleep van de intensieve zoektocht naar Jurgen Conings zagen eind vorige week meerdere steungroepen het levenslicht op sociale media. 'Jurgens life matters', 'Fanclub Jurgen Conings' en 'Als 1 man achter Jurgen' zijn enkele voorbeelden op Facebook. Die laatste groep - ook de grootste - is sinds dinsdagochtend niet langer toegankelijk voor de ruim 45.800 leden.

Facebook nam zelf het initiatief om de groep offline te halen. 'We hebben deze groep verwijderd omdat die ons beleid rond gevaarlijke individuen en organisaties geschonden heeft', zegt een woordvoerder van de socialenetwerksite. 'Content, groepen en pagina's die terroristen prijzen of steunen, zijn niet toegestaan op Facebook of Instagram.' Het parket ziet Conings momenteel als een terreurverdachte, niet als een terrorist. Ook het profiel van de voortvluchtige militair zelf is intussen geschrapt.

De beheerders van de Facebook-groep waren ook de drijvende krachten achter de steunmarsen die afgelopen weekend plaatsvonden in Maasmechelen. Zaterdag en zondag zakten bijna 200 mensen af naar het Nationaal Park Hoge Kempen om de militair te steunen. Maandag tekenden ruim 100 deelnemers present.

Steun binnen leger

De 46-jarige Conings verdween een week geleden, nadat hij afscheidsbrieven had achtergelaten waarin hij 'de maatschappij onder het bewind van virologen' hekelde en met oorlogstuig aan de haal ging. Sindsdien ontbreekt elk spoor en moeten de hulpdiensten zich behelpen met tips. Zondagavond deed het federaal parket een ongeziene oproep, waarin de procureur Conings opriep om 'contact op te nemen met iemand die hij vertrouwt'.

Steunbetuigingen op sociale media tonen dat extremistische ideeën worden gesteund.
Ludivine Dedonder
Minister van Defensie (PS)

Op een persconferentie in het militair hoofdkwartier in Evere had minister van Defensie Ludivine Dedonder het dinsdagmiddag over 'verontrustende steun' voor de Limburger. 'Steunbetuigingen op sociale media tonen dat extremistische ideeën worden gesteund', zei de PS-minister, die betreurt dat ook militairen dergelijke berichten de wereld instuurden. 'Extremisme, seksisme en racisme hebben geen plaats bij Defensie.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud