Facebook verbiedt Zwarte Piet

De heisa over Zwarte Piet leidde al tot het fenomeen van de roetveegpiet. ©EPA

Facebook gaat blackface en dus ook Zwarte Piet verwijderen. Een alternatieve schoorsteen- of roetveegpiet, zonder de blackfacekenmerken, mag wel nog.

Op Facebook en Instagram zijn foto's en video's van een traditionele Zwarte Piet, die Sinterklaas begeleidt, voortaan verboden. Daarmee scherpt Facebook de huisregels ter bestrijding van racisme en haatzaaien flink aan. Het nieuwe beleid gaat in over enkele weken.

Facebook past het beleid rond discriminerende stereotypen wereldwijd aan na een proces van negen maanden, legden verantwoordelijken van het Amerikaanse bedrijf dinsdag tijdens een persbriefing uit.

Gebruikers van Facebook en Instagram zullen afbeeldingen en video's van Zwarte Piet kunnen melden. Als het gaat om duidelijk zwart geschminkte gezichten, gecombineerd met andere stereotyperende kenmerken zoals een pruik met krullen of grote lippen, zullen de Facebook-medewerkers de afbeelding of video van het platform verwijderen. Een automatische proactieve opsporing via algoritmes staat nog niet op punt en wordt niet toegepast.

Volgens Facebook valt een stereotype 'blackface', en dus ook Zwarte Piet, onder discriminerende en kwetsende stereotyperingen. 'De blackface is wereldwijd een onderdeel van een doorlopende geschiedenis van dehumanisering en ontzegde burgerrechten', luidt het.

Geen racisme

Niet iedereen is het daar mee eens. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert vindt dat Zwarte Piet geen racisme is. 'We gaan het nu nog eens herhalen. Zwarte. Piet. Heeft. Niets. Met. Racisme. Te. Maken.', tweette Lachaert.

We gaan het nu nog eens herhalen. Zwarte. Piet. Heeft. Niets. Met. Racisme. Te. Maken.
Egbert Lachaert
Voorzitter Open VLD

Facebook wil niemand de mond snoeren. 'Als mensen het er niet mee eens zijn, mogen ze dat ook zeggen', luidt het. Neutrale nieuwsberichten over het debat mogen wel nog worden gedeeld, zelfs als er een afbeelding bij staat. De discussie voeren kan dus nog, benadrukt het bedrijf.

Wie ooit een foto deelde van Zwarte Piet, hoeft zich niet meteen zorgen te maken over zijn Facebook-account. Als iemand er melding van zou maken, verwijdert Facebook de foto zonder verdere gevolgen. 'Maar als iemand aanhoudend content deelt die in strijd is met onze regels, kunnen verdere sancties volgen en uiteindelijk de verwijdering van een account', luidt het.

Joodse clichés

Naast de blackface-afbeeldingen verbiedt Facebook voortaan ook bepaalde Joodse stereotypen, zoals beweringen dat Joden de wereld regeren of de dienst uitmaken in belangrijke instituties wereldwijd. De clichés over Joden als woekeraars en samenzweerders worden gebruikt om antisemitisme aan te wakkeren, redeneert Facebook. Maar ook daar kan het nog wel in een discussie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud