Familie doodgeschoten Mawda mag in België blijven

De ouders en broer van de overleden peuter Mawda, hier tijdens een herdenking vorig jaar, mogen van minister Maggie De Block (Open VLD) in België blijven. ©Tim Dirven

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) heeft het licht op groen gezet voor een humanitaire regularisatie.

De ouders en broer van de overleden Koerdische peuter Mawda mogen in ons land blijven, berichten De Morgen en Het Laatste Nieuws zaterdag. De tweejarige Mawda Shawri stierf in mei vorig jaar door een politiekogel tijdens een achtervolging. Ze zat samen met haar gezin in een busje vol migranten.

De ouders dienden begin juni een aanvraag in voor een humanitaire regularisatie. Die is nu, negen maanden later, gehonoreerd door minister De Block, in overleg met de regering. Zowel de ouders als de Dienst Vreemdelingenzaken zijn op de hoogte gebracht. Ze krijgen een verblijfsvergunning voor één jaar, maar die is hernieuwbaar. Na vijf jaar is een permanent verblijf mogelijk.

 De argumentatie is dat het gezin zo in alle sereniteit het gerechtelijk onderzoek kan volgen. Ook was van belang dat Mawda in België begraven ligt.

  Over de humanitaire regularisatie was maandenlang politieke onenigheid. Onder meer toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) was een koele minnaar. Zaterdag nog tweette hij dat het gezin na het onderzoek naar Duitsland terug moet, zoals de Dublinverordening voorschrijft. 'Ze waren er trouwens afgewezen. Géén vluchtelingen', aldus Francken.

Francke beweerde dat de Dienst Vreemdelingenzaken een negatief advies gegeven had, maar een woordvoerder van De Block wijst erop dat verschillende andere instanties ook adviezen gegeven hebben. 'Zo heeft het parket bevestigd dat ze slachtoffers zijn', klinkt het. 'Dit is bovenal een menselijke beslissing.' De Block benadrukt: 'Een kind verliezen is het ergste wat een mens kan overkomen.'


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud