Federaal parket bevestigt zelfdoding Jurgen Conings

Het lichaam van Conings werd zondagochtend gevonden in het Dilserbos. ©BELGA

Uit de autopsie van het lichaam van Jurgen Conings blijkt dat de militair is omgekomen door zelfdoding. Het federaal parket meldt dat Conings zich van het leven beroofd heeft met een vuurwapen.

Zondagnacht en maandagochtend gebeurde een autopsie op het lichaam van Conings, de voortvluchtige militair en terreurverdachte. De burgemeester van Maaseik vond zondagochtend zijn lichaam. Het federaal parket bevestigde maandagnamiddag dat na de autopsie is gebleken dat Conings zich met een vuurwapen van het leven heeft beroofd.

Het gebruikte pistool werd op het lichaam van Conings teruggevonden. Volgens het parket overleed hij tussen een periode van een tot vier weken geleden, maar daar moet verdere analyse meer duidelijkheid over geven. Voorts heeft het parket een strafdossier geopend naar een man die zou hebben geprobeerd beelden van het levenloze lichaam van Conings te verkopen aan een Duits mediabedrijf.

Volgens het parket overleed Conings tussen een periode van een tot vier weken geleden, maar daar moet verdere analyse meer duidelijkheid over geven.

Conings is gevonden in een gebied dat 150 meter buiten de eerder doorzochte zone ligt. 'Het was onmogelijk om dat hele gebied te sweepen', zei federaal procureur Frédéric van Leeuw zondagavond in het Journaal Laat. 'Het was als zoeken naar een rijstkorrel op twintig voetbalvelden met hoog gras.'

Marc Van Ranst

Conings verdween op 17 mei en was vijf weken spoorloos. De alarmbellen gingen af toen bleek dat de beroepsmilitair een enorm wapenarsenaal had meegenomen uit de kazerne: vier antitankraketwerpers van het type Law met munitie, vermoedelijk een automatisch P90-machinepistool van FN en een 5.7 mm pistool.

Conings had ook afscheidsbrieven achtergelaten waarin hij aangaf niet levend te zullen terugkeren en hij zijn beklag deed over de maatschappij 'onder het bewind van virologen'. Hij uitte ook concrete bedreigingen aan het adres van meerdere mensen, onder wie de de viroloog Marc Van Ranst, die samen met zijn gezin moest onderduiken. Tienduizenden vlamingen spraken hun sympathie uit voor Conings, en ook nu zijn er weer steunbetuigingen.

Nu Conings gevonden is, kon Van Ranst weer naar huis, na vijf weken in een safehouse verbleven te hebben. Zijn beveiliging is afgebouwd en overgelaten aan de lokale politie. Of de dreiging nu geheel geweken is, is nog aan het OCAD om te evalueren. 'Ik ben opgelucht', reageerde Van Ranst, 'maar voor mij is deze periode na twee weken vergeten. Voor de kinderen en familie van Conings is dit blijvend.'

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud