Fiscale druk stijgt in België

De machtsoverdracht tussen Elio Di Rupo en Charles Michel in 2014. De fiscale druk ligt sindsdien lager, ook al steeg ze opnieuw licht in 2017. ©BELGA

België steeg in 2017 naar de tweede plaats in de Europese ranking van de belastingkampioenen. Alleen Frankrijk heft meer belastingen.

In de Europese Unie betaalden in 2017 alleen de Fransen meer belastingen dan de Belgen. Dat blijkt uit een rapport van het statistiekbureau Eurostat. België haalde Denemarken in.

Dat in België de fiscale druk in 2017 steeg, was al bekend. De Nationale Bank meldde het in februari in haar jaarverslag over de Belgische economie, dat voorts een jaar was met extra jobs, extra koopkracht, matige groei en goede begrotingsinspanningen. De fiscale druk steeg naar 47,3 procent van het bbp.

Eurostat stelt nu vast dat we door die hogere belastingen Denemarken van de tweede plaats hebben gestoten op het belastingranglijstje. In Denemarken daalde de fiscale druk van 46,8 naar 46,5 procent van het bbp.

Onder niveau 2014

Regeringspartij MR erkent dat de indicator voor België is gestegen, maar wijst erop dat hij nog onder het niveau van 2014 (48,1 procent) zit, toen ze aan de macht kwam. De stijging is volgens de liberalen vooral een gevolg van de goed presterende vennootschapsbelasting, dankzij een hervorming (meer voorafbetalingen) en de positieve conjunctuur. De MR wijst erop dat de belastingdruk op arbeid wel afneemt: van 25 procent in 2016 naar 24,8 procent in 2017.

In 2015 kende België nog de hoogste druk in de hele EU. In 2016 was er dan een sterke daling, de op twee na sterkste van de EU.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud