Advertentie
Advertentie
netto

Fiscus geeft vanaf 1 september boetes voor vergeten UBO-aangiftes

©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Bedrijven die hun begunstigden nog niet hebben geregistreerd in het UBO-register krijgen vanaf 1 september een administratieve boete.

Bedrijven en vzw’s zijn sinds begin vorig jaar verplicht in een register aan te geven wie de touwtjes in handen heeft. Wie zich niet tijdig registreerde, riskeert een boete tussen 250 en 50.000 euro. Voorlopig werden nog geen boetes uitgeschreven, maar daar komt op 1 september verandering in.

89%
registratie ubo-register
Volgens de federale overheidsdienst Financiën hebben 89 procent van de bedrijven en vzw's hun begunstigden in het UBO-register geregistreerd.

De fiscus start met het uitschrijven van boetes voor bedrijven die geen gevolg hebben gegeven aan de herinneringsbrief die ze hebben gekregen. ‘Sinds vorig jaar schrijven we alle bedrijven aan die niet in orde zijn met het UBO-register. Als een bedrijf zich na die herinneringsbrief nog niet heeft geregistreerd, dan krijgt de wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf vanaf 1 september een administratieve boete’, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën.

Vzw's en stichtingen

Onder de aangifteplicht vallen niet alleen bedrijven, ook vzw’s, stichtingen en maatschappen zijn verplicht hun begunstigden te registreren. ‘De vzw’s die hun begunstigden nog niet registreerden, worden sinds dit jaar aangeschreven. Ook zij riskeren dus een boete als ze geen gevolg geven aan de brief’, zegt Adyns.

Volgens Financiën hebben ongeveer 85.000 bedrijven en vzw's zich nog niet geregistreerd. ‘Tot nu toe hebben 692.678 entiteiten aan de verplichting voldaan, wat neerkomt op 89 procent’, zegt Adyns. Gemiddeld werden twee begunstigden per bedrijf geregistreerd.

Bewijsstukken

1 september is ook de deadline voor een andere UBO-verplichting. Bedrijven en vzw's moeten ook bewijsstukken toevoegen die aantonen dat de informatie die ze in het register hebben opgenomen, correct is. Volgens Financiën heeft 47 procent van de ingeschreven entiteiten al een bewijsstuk aan het UBO-register toegevoegd. Ook hier dreigt een boete. ‘Entiteiten die voor 1 september 2021 geen bewijsstuk hebben toegevoegd, kunnen ook een administratieve boete ontvangen. Die administratieve boete ontslaat de informatieplichtige ook niet van zijn verplichtingen’, zegt Adyns.

De vzw’s die zich nog niet registreerden worden sinds dit jaar aangeschreven. Ook zij riskeren dus een boete als ze geen gevolg geven aan de brief.
Francis Adyns
Woordvoerder FOD Financiën

Het UBO-register is een Europese verplichting in de strijd tegen het terrorisme en het witwassen. Bedrijven, vzw's, stichtingen en maatschappen moeten in het register aangeven wie de touwtjes in handen heeft. In België was de deadline voor de registratie in het UBO-register ('ultimate beneficial owners') 31 december 2019. Boekhoudkantoren klagen over de administratieve rompslomp die een registratie met zich meebrengt, wat de vertraging mee verklaart. Bovendien zijn bedrijven verplicht de geregistreerde begunstigden elk jaar te bevestigen, ook al is er niets gewijzigd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud