Fiscus krijgt Panama Papers na meer dan vier jaar

In april 2016 verschenen de Panama Papers. Er waren 11,5 miljoen mails, bedrijfspapieren en andere documenten gelekt van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. ©AFP

Meer dan vier jaar na het uitlekken van de Panama Papers heeft de Belgische fiscus eindelijk een pak informatie uit die gelekte documenten over constructies in belastingparadijzen in handen gekregen.

In april 2016 verschenen de Panama Papers. Er waren 11,5 miljoen mails, bedrijfspapieren en andere documenten gelekt van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Dat had kantoren in zowat alle belastingparadijzen om er postbusconstructies op te zetten voor klanten uit de hele wereld. De Duitse krant Süddeutsche Zeitung had het grootste datalek in de journalistieke geschiedenis te pakken gekregen en deelde het met het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ. Meer dan honderd media over de hele wereld, waaronder in België De Tijd, Knack en Le Soir, begonnen er vanaf 3 april 2016 over te publiceren. Een jaar later werden de publicaties bekroond met een Pulitzer Prize.

Maar pas nu, meer dan vier jaar later, heeft onze Bijzondere Belastinginspectie een groot pak documenten uit de Panama Papers in handen gekregen. 'Op 25 augustus heeft de Bijzondere Belastinginspectie van de Duitse federale belastingadministratie bulkgegevens verkregen in de zaak Panama Papers', meldt minister van Financiën, Alexander De Croo (Open VLD) na een parlementaire vraag van PTB/PVDA-Kamerlid Marco Van Hees. 'Deze recent ontvangen gegevens worden geanalyseerd volgens de gebruikelijke methodes.'

Ondanks eerdere pogingen en contacten was een uitwisseling van de gegevens niet mogelijk aangezien de BBI niet over politionele bevoegdheden beschikt.
Alexander De Croo
Minister van Financiën

Waarom heeft de fiscus pas nu de Panama Papers op de kop kunnen tikken? Minister De Croo benadrukt dat de Bijzondere Belastinginspectie het Duitse Bundeskriminalamt al in 2017 had gecontacteerd. 'Maar ondanks deze pogingen en contacten was een uitwisseling niet mogelijk aangezien de BBI niet over politionele bevoegdheden beschikt', verklaart De Croo de trage gang van zaken.

Wat heeft de belastinginspectie dan al kunnen onderzoeken sinds de Panama Papers bekendraakten in 2016? 'De stand van zaken is dat 239 dossiers van de 264 die waren geopend zijn afgehandeld', zegt de woordvoerder van de fiscus, Francis Adyns. 'De dossiers zijn op dit moment goed voor 29,8 miljoen euro aan gevestigde inkomstenbelastingen.'

29,8 miljoen euro
Claims fiscus
De Panama Papers-dossiers van de fiscus zijn op dit moment goed voor 29,8 miljoen euro aan gevestigde inkomstenbelastingen.

Bijna 30 miljoen euro is al iets meer dan de 16,15 miljoen euro die nog 'maar' op de teller stonden in april vorig jaar, toen drie jaar nadat de Panama Papers waren onthuld. Wereldwijd hadden de Panama Papers dan al meer dan een miljard euro opgebracht. De regering-Michel hoopte in juli 2016 nog 65 miljoen euro te halen uit de Panama Papers, maar de Bijzondere Belastinginspectie benadrukte begin vorig jaar dat ze nooit een bedrag naar voor geschoven had. Omdat 'alleen persartikels op zich niet voldoende zijn om rechtsgeldig taxaties te verrichten'. Of de nieuwe gegevens nog meer kunnen opbrengen, valt af te wachten.

Dexia

Begin vorig jaar had onze fiscus nog maar negen verzoeken om inlichtingen verstuurd naar de Duitse fiscus, die de Panama Papers in handen heeft. Terwijl de Belgische journalisten die de Panama Papers onderzochten maar liefst 732 burgers en inwoners van ons land hadden teruggevonden in de Papers.

Naast de fiscus openden ook de politie en het gerecht nog Panama Papers-onderzoeken. Die gaan onder meer over de Panamaroute van het vroegere Dexia. In december 2017 was er nog een huiszoeking in dat dossier in de hoofdzetel van Belfius. Het gerechtelijk onderzoek onder leiding van de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise loopt nog altijd. Maar in zijn laatste jaarverslag meldde Belfius Bank dat ze 'geen verdere informatie ontving sinds de huiszoeking plaatsvond'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud