Francken niet opgezet met kritiek Peumans

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). ©BELGA

Het N-VA-kopstuk verwijt zijn partijgenoot interne kritiek in de media te uiten.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageerde zondag in de studio van 'VTM nieuws' gepikeerd op de kritiek van zijn partijgenoot Jan Peumans. 'Ik stap niet mee in een verhaal van broedertwisten', zei hij met een verwijzing naar het uiteenspatten van de Volksunie.

Theo is voor mij niet de geknipte man om de partij te leiden. Ik zie dat de oude Volksuniërs zich in toenemende mate ergeren aan zijn woordgebruik.
Jan Peumans
Voorzitter Vlaams Parlement

'Theo is voor mij niet de geknipte man om de partij te leiden. Ik zie dat de oude Volksuniërs zich in toenemende mate ergeren aan zijn woordgebruik', zei Vlaams Parlementsvoorzitter Peumans zaterdag in Het Belang van Limburg.

De Limburger kan zich ook niet vinden in de toon die de partij aanslaat over asiel en migratie. Peumans ziet er bovendien een reden in voor de terugval van de N-VA in de peilingen. 'In de politiek wordt heel hard geroepen, maar we spreken nog altijd over mensen.'

Beter intern

In zijn reactie verwijst ook Francken naar de Volksunie, maar dan om te benadrukken dat interne twisten de partij destijds uit elkaar deden spatten. 'Ik ben ook VU-lid geweest en ik heb één ding geleerd', zei Francken. 'Het einde, de neergang, had heel veel te maken met interne ruzies en twisten. Ik stap niet mee in een verhaal van broedertwisten en van het op straat brengen daarvan. Als we één wijze les uit de Volksunie moeten trekken, is het dat je die opmerkingen beter intern doet en beter onder vier ogen uitpraat.'

Francken nam naar eigen zeggen intussen contact op met Peumans, maar daarover wilde hij niets kwijt. Of de kwestie morgen op het partijbureau nog veel voeten in de aarde zal hebben, valt af te wachten.

En de vraag of hij voorzitter wordt na Bart De Wever? 'Dat is totaal niet aan de orde', volgens de staatssecretaris.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud