Advertentie

'Franstalig België telt dubbel zoveel pediaters als Vlaanderen'

©Amber Beckers/Hollandse Hoogte

Het verschil in aantal artsen tussen Frans- en Nederlandstalig België is in sommige disciplines spectaculair. Zo telt Franstalig België bijna dubbel zoveel pediaters als Vlaanderen.

Dat bericht Artsenkrant op basis van Marc Moens, secretaris-generaal van het Verbond der Belgische Specialisten (VBS) en ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). 

Uitgangspunt van dr. Moens zijn de jongste Riziv-statistieken, van 1 februari 2015, over het aantal artsen (huisartsen, specialisten en stagairs) in ons land. Elke arts die in 2014 aanleiding gaf tot minstens één door het Riziv terugbetaalde prestatie wordt meegeteld. In totaal gaat het om circa 46.000 artsen.

De densiteit in België bedraagt globaal 42,57 artsen per 10.000 landgenoten. In het Franstalige landsgedeelte loopt dat op tot 49,06 per 10.000. In Nederlandstalig België gaat het om 37,96 artsen per 10.000 Belgen.

Een aantal disciplines kennen zeer beperkte communautaire verschillen. Moens vermeldt als voorbeelden de fysische geneeskunde en fysiotherapie. Voor het overige ligt de medische densiteit steeds een stuk hoger in Franstalig België. Uitschieters zijn onder meer gynaecologie-verloskunde, inwendige geneeskunde, acute geneeskunde/urgentiegeneeskunde en vooral pediatrie. Met 2,00 pediaters per 10.000 in Franstalig België gaat het om een verschil met bijna een factor 2 ten opzichte van Nederlandstalig België (1,17/10.000), aldus Artsenkrant.

Zaterdag staat dr. Moens op de jaarvergadering van het VBS in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel stil bij de artsendensiteit in België en de medico-politieke gebeurtenissen van 2014.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud