Advertentie
Advertentie

'Geef vluchtelingen opleiding vanaf dag 1'

Het vluchtelingenkamp in het Brusselse Maximiliaanpark ©© Kevin Van den Panhuyzen/Demotix/Corbis

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka roept op om vluchtelingen vanaf dag 1 op te leiden, zodat ze meteen na een erkenning een job kunnen uitoefenen. Werkzoekende leerkrachten kunnen daarbij helpen.

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka roept op om vluchtelingen vanaf dag 1 op te leiden, zodat ze meteen na een erkenning een job kunnen uitoefenen. 'Laat ons werkzoekende leerkrachten inzetten om vluchtelingen te begeleiden en de taal aan te leren', stelde voorzitter Michel Delbaere dinsdagavond voor in zijn rentreetoespraak voor het nieuwe politieke jaar. Bedrijven die zelf de inburgering willen organiseren, moeten volgens hem praktische hulp krijgen van de Vlaamse overheid.

Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters (N-VA) sloot zich in zijn toespraak daar bij aan. Hij wees er op dat een groot deel van de asielzoekers hoger opgeleid is en een goede talenkennis heeft, waardoor ze goede kansen hebben om werk te vinden. Muyters deed een oproep aan de aanwezige ondernemers om zoveel mogelijk asielzoekers aan een job te helpen, zodat ze sneller integreren. Hij heeft de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB gevraagd om te helpen bij het oplijsten van de vacatures, het screenen van de kandidaten en de taal- en andere ondersteuning op de werkvloer. De Vlaamse regering doet ook een oproep aan vrijwilligers die taallessen willen geven.

Voka pleitte eveneens voor een versnelling van de asielprocedure. Eerder zwaaide havenondernemer Fernand Huts met 500 jobs voor vluchtelingen en pleitte kmo-organisatie Unizo om asielzoekers al tijdens hun erkenningsprocedure toe te laten om te werken.

Een andere grote werkgeversorganisatie, het Verbond van Belgische Ondernemingen, roept vrijdag een taskforce bijeen over de asielcrisis om een concrete acties af te spreken. Het VBO krijgt veel vragen van bedrijven die hulp willen bieden aan de vluchtelingen, onder meer uit de transportsector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud