Advertentie

'Geen aanwijzingen dat voortvluchtige militair overleden is'

Donderdagochtend waren opnieuw militairen te zien aan het Nationaal Park Hoge Kempen. ©BELGA

In de zoektocht naar de gewapende militair Jürgen Conings zijn het leger en de politiediensten sinds donderdagochtend opnieuw massaal aanwezig in het Nationaal Park Hoge Kempen. 'Er zijn geen aanwijzingen dat de betrokkene overleden is', laat het parket weten.

Nadat er vorige week een heuse klopjacht plaatsvond, is het Nationaal Park Hoge Kempen donderdag weer het decor voor een nieuwe zoekactie. Dat meldden het federaal parket en Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters donderdagochtend op Twitter. Volgens het parket wordt gezocht in een gebied ten noorden van de N75. 'Alleen het gebied waar gezocht wordt, zal door de veiligheidsdiensten tijdelijk worden afgesloten', stelt Lantmeeters.

In tegenstelling tot vorige week gaat het nu om een doelgerichte actie. 'We zijn een zoeking aan het verrichten op basis van de huidige stand van het onderzoek. Er wordt zowel gezocht door politie als door militairen. Op dit moment zijn er een kleine 300 militairen en 100 politiemensen', zegt Wenke Roggen. 'Al wat interessant is, wordt meegenomen. We zoeken met speurhonden, vergezeld door mensen van de speciale eenheden, van de federale gerechtelijke politie en van het labo.'

Cel Vermiste Personen

Nieuw is de aanwezigheid van de Cel Vermiste Personen bij de zoekactie, die dus een vervolg breidt aan eerdere sweepings van het Nationaal Park. Dat betekent echter niet de hulpdiensten op zoek zijn naar een lichaam. 'We hebben geen aanwijzingen dat betrokkene overleden is. We gaan er nog altijd van uit dat betrokkene in leven is', laat het parket donderdagmiddag weten.

Vorige week troffen speurders er een schuilplaats aan in de vorm van een geïmproviseerde tent. Hoewel men er eerst vanuit ging dat die gebruikt werd door Jürgen Conings, blijkt dat niet het geval. 'Volgens de eerste vaststellingen is de tent afgelopen tijd niet meer bewoond geweest', luidt het. 'Er zijn echter nog DNA-analyses bezig die meer duidelijkheid moeten brengen.'

De 46-jarige Conings verdween meer dan een week geleden nadat hij afscheidsbrieven had achtergelaten waarin hij 'de maatschappij onder het bewind van virologen' hekelde en met oorlogstuig aan de haal ging. Zijn wagen - met daarin vier raketlanceerders - werd dinsdag gevonden. Van Conings ontbreekt sindsdien elk spoor. Omdat de militair naar verluidt twee uur op de uitkijk stond aan de woning van Marc Van Ranst, zit de viroloog in een safehouse. Dat weerhoudt hem er niet van de aanhangers van de voortvluchtige Limburger virtueel uit te dagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud