Advertentie

'Geen enkele reden om vaccinatie met AstraZeneca stop te zetten'

©REUTERS

De federale taskforce vaccinatie benadrukt zaterdag dat er geen reden is om te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin in ons land.

De voorbije dagen was er enige ongerustheid onstaan omdat er bij verschillende mensen bloedklonters werden vastgesteld nadat ze gevaccineerd waren met het AstraZeneca-vaccin.

Een aantal landen, onder andere Denemarken en Ijsland, besliste in afwachting van verder onderzoek het toedienen van het vaccin on hold te zetten, er tegelijkertijd op wijzend dat er nog geen oorzakelijk verband was vastgesteld tussen de bloedklonters en het AstraZeneca-vaccin.

Nadat de Wereldgezondheidsorganisatie vrijdag al liet verstaan dat we het vaccin van AstraZeneca moeten blijven gebruiken, herhaalt zaterdag ook de federale taskforce vaccinatie in ons land die boodschap.

'Tot de datum van 10 maart werden er 30 gevallen van trombose gemeld bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) na een inspuiting met AstraZeneca, op een totaal van 5 miljoen toegediende vaccins', aldus Pierre Van Damme, vaccinoloog en lid van de taskforce vaccinatie. 'Na een afweging van de potentiële risico's en de duidelijke voordelen is ervoor gekozen om de vaccinatie verder te zetten.'

Geen 'vaccinshopping'

De voorzitter van de taskforce vaccinatie, Dirk Ramaekers, voegde er ook nog aan toe dat er geen keuzevrijheid komt voor vaccins, omdat alle goedgekeurde vaccins medisch-wetenschappelijk als goed worden aanzien.

De taskforce vaccinatie doet verder nog een oproep om bijwerkingen na vaccinatie te melden via de website van het federaal geneesmiddelenagenstchap FAGG. Elke aangifte wordt geanalyseerd en op basis daarvan kan een duidelijker beleid worden uitgestippeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud