opmerkelijk

Geen mandatenlijst in 2019

De Antwerpse schepen Koen Kennis was vorig jaar de Vlaamse mandatenkampioen. ©BELGA

Voor het eerst in 15 jaar wordt midden augustus geen lijst van mandaten en vermogensaangiftes van politici en hoge ambtenaren gepubliceerd. De publicatie wordt opgeschoven naar februari volgend jaar.

Midden augustus verschijnt normaal gezien jaarlijks een lijst van de mandaten en vermogensaangiftes van politici en hoge ambtenaren, maar dit jaar is dat voor het eerst in 15 jaar niet het geval. Door nieuwe wetgeving, die op 1 januari van dit jaar inging, verschuift de publicatiedatum naar uiterlijk 15 februari.

Daardoor zal de mandatenlijst van 2018 pas in 2020 publiek zijn. 'Dat is nefast voor de strijd tegen belangenconflicten', klinkt het bij Cumuleo, een website die alle mandaten van Belgische politici en hoge ambtenaren oplijst. 'Het gaat hier niet langer om een transparant instrument, maar om een archief.'

De mandatenlijsten worden in het Staatsblad en op de website van het Rekenhof gepubliceerd. Vorig jaar was de Antwerpse schepen Koen Kennis de Vlaamse mandatenkampioen, met naast zijn mandaat als schepen 36 mandaten, waarvan 18 betaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud