Advertentie

Geen mondmaskers meer in handel en horeca

Premier Alexander De Croo. ©Photo News

De mondmaskerplicht vervalt vanaf 1 oktober in de Vlaamse horeca en handel. Over het uitdoven van de economische steun zit de discussie binnen de federale regering vast.

Het overlegcomité is vrijdag een nieuwe fase ingegaan: de federale regering verplicht de mondmaskers alleen nog bij contactberoepen zoals kappers, in zorginstellingen en op het openbaar vervoer. Als de deelstaten vinden dat er meer bescherming nodig is, kunnen ze dat zelf beslissen. En dat leidt opnieuw tot een verschillende aanpak tussen Vlaanderen enerzijds en Brussel en Wallonië anderzijds. De Vlaamse regering - die kan uitpakken met een Vlaamse vaccinatiegraad van meer dan 90 procent - maakt zowel de klanten als het personeel van horeca en handel mondmaskervrij. Het Brussels Gewest, dat in de knoei zit met een lage vaccinatiegraad, houdt de mondmaskerplicht wel aan in winkels, cafés en restaurants en op het werk en voert eigenlijk geen versoepelingen in. Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) opteert dan weer voor het behoud van het mondmasker binnen.

In zijn persconferentie na het overlegcomité drukte premier Alexander De Croo (Open VLD) er zwaar op dat het de verantwoordelijkheid van de niet-gevaccineerden is dat er straks nog coronabeperkingen gelden in de hoofdstad. 'Dit is een epidemie van niet-gevaccineerden aan het worden.'

De discussie over de tijdelijke werkloosheid en andere federale steunmaatregelen zit vast. CD&V en Open VLD willen alleen nog een beperkte uitbreiding toestaan, tegen de zin van de PS.

Zoals al bekend wordt het in Brussel verplicht om het Covid Safe Ticket voor te leggen als je op restaurant wil. De Vlaamse regering beslist pas volgende week in welke sectoren - bijvoorbeeld in de ziekenhuizen - zo'n coronapas gevraagd kan worden, maar op het Martelaarsplein valt te horen dat Vlaanderen voor een minimale invulling gaat. Voorlopig gaat het over de discotheken die vanaf 1 oktober opnieuw de deuren mogen openen. Voor de situatie op de werkvloer krijgen de sociale partners de opdracht om nieuwe protocollen te maken. Bedrijven krijgen alvast anoniem inzicht in de vaccinatiegraad van hun personeel. Het mondmasker kan nog aanbevolen worden als er weinig afstand kan worden gehouden, maar is geen must meer. Opnieuw: al deze versoepelingen gelden niet voor Brusselse bedrijven.

Geen deal over centen

Waar het gisteren stil over bleef is over het al dan niet uitdoven van de federale economische steunmaatregelen, met als dure blikvangers de tijdelijke werkloosheid en het dubbel overbruggingsrecht voor zelfstandigen. De regering-De Croo is daar opnieuw niet uitgeraakt. Terwijl de Franstalige partijen die maatregelen willen laten lopen tot het einde van het jaar, staan CD&V en Open VLD hard op de rem omdat dat een half miljard kan kosten en bedrijven handen tekort komen. De Tijd vernam dat een uitbreiding van de tijdelijke werkloosheid voor een beperkt aantal sectoren, niet zozeer het probleem is, maar wel de eis van PS om nog tal van sociale premies en maatregelen te verlengen, zoals een premie van 50 euro voor de armsten. CD&V en Open VLD willen ook komaf maken met de bevriezing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud