Verschillende steden beboeten plexi op terrassen voorlopig niet

Een horeca-uitbaatster maakt haar terras klaar. ©James Arthur

Lokale besturen zullen de eerstkomende dagen geen boetes schrijven voor horeca die terrastafels dichter dan 1,5 meter bij elkaar zet en er plexiglas tussen zet. Het is de uitkomst van een lang rondje zwartepieten tussen politieke niveaus.

Aan de vooravond van de heropening van horecaterrassen is er chaos ontstaan rond het al dan niet gebruik van plexiglas wanden om de tafels dichter dan 1,5 meter bij elkaar te zetten. De horeca ging ervan uit dat het mocht omdat het in een sectorprotocol staat dat door de horecafederaties is opgesteld met minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en van middenstand David Clarinval (MR). Het protocol is grosso modo een kopie van die van vorige zomer, toen het gebruik van plexiglas wel was toegestaan.

Ministerieel besluit

Maar nu blijkt het gebruik van plexi vanaf dit weekend toch niet te mogen. In een Ministerieel Besluit, de wettelijke onderbouw voor de coronaregels, staat immers duidelijk dat tussen de tafels een afstand van 1,5 meter gerespecteerd moet worden. Coronacommissaris Pedro Facon liet afgelopen donderdag al verstaan dat het protocol aangepast zou moeten worden. Dat is vrijdag ook door premier Alexander De Croo (Open VLD) en zijn federale topministers bevestigd. 

De lokale besturen zijn woest over de communicatie ‘fuck-up’. Zij laten verstaan het plexi-verbod de eerste dagen niet te zullen handhaven – dus geen boetes schrijven. 'Ik heb de politie gevraagd om het in de eerste fase bij sensibiliseren te houden. Het is totaal onredelijk om van mensen te vragen regels toe te passen die ze nauwelijks hebben kunnen absorberen', stelt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

'Een dag voor de opening van de terrassen dit op uw bord krijgen is onbegrijpelijk', zeggen ook de burgervaders Mathias De Clerq (Gent) en Mohamed Ridouani (Leuven). 'We gaan daar nu niet op handhaven, we geven horeca-uitbaters de tijd om zich in regel te stellen.'

Dezelfde reactie is bij heel wat steden te horen, waaronder Oostende, Brugge en Genk. 'Compleet amateurisme', noemt de Brusselse schepen van Economische Zaken Fabian Maingain de late communicatie. 'Het is praktisch onhaalbaar om zaterdag alles volgens de regels te laten verlopen', reageert de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Overlegcomité

Rest de vraag hoe dit kon gebeuren? Op het overlegcomité tussen federale en regionale topministers, waar de regels over de terrassen zijn bepaald, kwam plexiglas niet ter sprake. Maar uit mailverkeer tussen alle cruciale federale en regionale beleidsspelers blijkt duidelijk dat op 27 april de entourage van de premier plexiglas uitsluit als optie.

‘De mogelijkheid om gebruik te maken van plexiglas tussen de tafelgezelschappen is door het OCC (overlegcomité, red.) niet weerhouden. Dat wordt volgens onze info op 3 mei nog eens herbevestigd door het kabinet-De Croo, dat van volksgezondheid van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) en door coronacommissaris Facon.

Het mailverkeer begin mei komt tot stand omdat sommige gouverneurs aangeven dat de horeca er blijkbaar van uitgaat dat plexiglas mag. Nee, klinkt het nog eens. In dat mailverkeer zitten ook medewerkers van zowel minister Dermagne en Clarinval, klinkt het in federale kringen. Om die reden wordt kregelig gereageerd nu Clarinval en Dermagne doen alsof ze van niets wisten. Ook al is het ministerieel besluit vrijdag gepubliceerd – na advies van de Raad van State gebeurden nog kleine aanpassingen – de boodschap is dat iedereen ruim op tijd wist dat plexi niet mocht.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) stuurde het Ministerieel Besluit vrijdag om 13.30 uur uit. Ze geeft aan dat ze het advies van de Raad van State donderdagavond laat (22.15 uur) ontving. 'Het ontwerp van Ministerieel Besluit werd vervolgens verfijnd.' De terrasvoorwaarden die in het ontwerp stonden - 'gecommuniceerd op 29 april' - bleven onveranderd, stelt Verlinden.

De horeca is uiteraard weinig opgezet met de laattijdige 'rechtzetting'. Zij hadden na ruim een half jaar zonder omzet op plexi-schermen gerekend - en er extra in geïnvesteerd - om meer tafels te kunnen plaatsen. 'In juni vorig jaar mocht het wel en tot zes weken erna namen de coronacijfers af', zegt Matthias De Caluwe, de CEO van sectorfederatie Horeca Vlaanderen. 'Wat dan met plexi-schermen die binnen (zoals in supermarkten en kantoren, red.) worden gebruikt? En moeten er dan ook wanden komen in parken waar mensen dicht bijeen zitten?'

De Caluwé vindt sowieso dat het Ministerieel Besluit te laat kwam. 'Bovendien stond het vrijdagochtend ook gewoon op de officiële corona-website van de overheid. Op basis van die info hebben we dat ook zo aan onze leden gecommuniceerd, weliswaar met de boodschap dat het officiële ministerieel besluit er nog moest komen. In de loop van vrijdagochtend was de toelating voor het gebruik van plexiglas plots van de overheidssite verdwijnen. Begrijpe wie kan.'

'Uitbaters worden wakker met een kater'

In Leuven opent zowat 80 procent van de zaken met een terras zaterdag weer de deuren. 'Vele hebben inspanningen gedaan om plexiglas te installeren, want vorige keer mocht het wel', zegt Horeca Leuven-voorzitter Kevin Vanderauwera.

'Het spreekt voor zich dat de volksgezondheid op de eerste plaats komt, en we begrijpen wel dat het niet mag, maar deze aankondiging komt wel heel laat.' In het protocol tussen overheid en sector was wel nog sprake van plexischermen.

Veel uitbaters zullen zich nu afvragen of het wel rendabel is om te openen, meent Vanderauwera. 'Nu geen plexischermen geplaatst mogen worden, verdwijnt een groot deel van de capaciteit van een terras.'

Toch vermoedt Vanderauwera dat veel uitbaters ervoor zullen kiezen zaterdag de deuren te openen. 'Hun frigo's zitten vol, het personeel is opgeroepen en er werden reservaties aangenomen. Voor velen zal het een morele plicht zijn alsnog te openen. De klanten vragen erom, en het personeel is natuurlijk vragende partij om weer aan de slag te kunnen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud