Advertentie

Geens: 'Magistraten kunnen niet zeggen dat ik niet heb geluisterd'

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V). ©BELGA

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) blijft rustig bij de noodkreet die de rechters bij monde van Jean-Louis Desmecht, voorzitter van het College van Hoven en Rechbanken, slaakte bij het begin van het gerechtelijke jaar. 'Ik denk niet dat de magistraten kunnen zeggen dat ik niet geluisterd heb', aldus Geens.

Geens kreeg de noodkreet van Desmecht voorgeschoteld in het Radio 1-programma De Ochtend. 'Ik heb deze zomer 444 vacatures uitgeschreven. Sinds ik minister ben heb ik daarbovenop een kleine 300 vacatures uitgeschreven. Ik heb geen enkel tijdelijk contract niet verlengd en er komen op 15 september nog een aantal nieuwe tijdelijke mandaten', aldus Geens.

Dat het water Justitie aan de lippen staat als gevolg van een nijpend personeelstekort, wordt door Geens bovendien genuanceerd. 'Ik heb van in het begin gezegd dat ik zou gaan voor werklastvermindering en dat heb ik ook gedaan', zegt hij. 'Ik denk niet dat de magistraten kunnen zeggen dat ik niet geluisterd heb.' Geens erkent wel dat hij langdurig zieken maar moeizaam kan vervangen. 'De overheid is een trage machine, maar ik loop zo snel ik kan.'

Dat dit allemaal moet gebeuren terwijl er flink moet bespaard worden, beschouwt Geens als een uitdaging en niet als een excuus. 'Budgettaire krapte dwingt ons net om zowel onze hardware - de rechterlijke orde, die we moeten verzelfstandigen en een eigen budget geven - als onze software - u weet wel, we hebben alles nog te danken aan Napoleon - aan te pakken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud