Georges-Louis Bouchez verkozen tot voorzitter MR

Georges-Louis Bouchez. ©BELGAIMAGE

De leden van de Franstalige liberale MR hebben de 33-jarige Georges-Louis Bouchez zoals verwacht tot hun nieuwe voorzitter verkozen.

Na het vertrek van premier en MR-voorzitter Charles Michel naar de Europese Raad moesten de Franstalige liberalen van de MR op zoek naar een nieuwe voorzitter. Bij een eerste stemronde, waar vijf kandidaten aan deelnamen, kreeg Bouchez met 44,6 procent van de stemmen net geen meerderheid achter zich. Samen met Denis Ducarme (21,1%) ging hij door naar de tweede ronde. In die tweede ronde haalde Bouchez het.

Bouchez begon zijn politieke loopbaan in Bergen, waar hij in 2006 verkozen geraakte in de gemeenteraad. In 2012 werd hij schepen van Financiën, wat hij bleef tot 2016 toen de MR door burgemeester Elio Di Rupo (PS) uit het gemeentebestuur werd gezet. 

Bouchez heeft enige tijd op kabinetten van MR-vicepremier Didier Reynders gewerkt, maar de jongste jaren stond hij vooral dicht bij Charles Michel. De vraag is of Bouchez een stroman van de ex-premier wordt die hij gebruikt om de macht in handen te houden. Of kan hij een eigen koers uitstippelen en de nieuwe sterke man worden bij de Franstalige liberalen? 

Over de federale regeringsonderhandelingen maakte Bouchez al duidelijk dat zijn voorkeur uitgaat naar een paars-gele regering met de N-VA en de PS. Maar voor communautaire hervormingen past hij. 'Dan wordt het Plan B', verklaarde hij donderdag nog in De Morgen, doelende op paarsgroen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud