Gerecht dreigt met sluiting depots PostNL en GLS

©BELGAIMAGE

Hoewel PostNL en GLS al worden vervolgd voor mogelijk structurele sociale fraude bij hun pakjesbezorgers, zijn bij nieuwe controles alweer een pak inbreuken vastgesteld bij hun koeriers.

Dat bevestigt openbaar aanklager Gianni Reale van het Mechelse arbeidsauditoraat. ‘Het is hallucinant dat PostNL en GLS ondanks hun dagvaarding nog op dezelfde manier blijven werken’, zegt Reale. ‘Als bij volgende controles bij GLS en PostNL nog inbreuken worden vastgesteld rond zwartwerk en de coronaregels dan overweegt mijn ambt de depots te laten verzegelen, wat bijna overeenkomt met een sluiting.’

Het is hallucinant dat PostNL en GLS ondanks hun dagvaarding nog op dezelfde manier blijven verder werken.
Gianni Reale
Substituut-arbeidsauditeur in Mechelen

Begin mei raakte al bekend dat het Mechelse arbeidsauditoraat PostNL en GLS mee vervolgt met de onderaannemers met wie ze ‘wurgcontracten’ zouden sluiten en waar de chauffeurs in slechte omstandigheden zouden moeten werken en onderbetaald worden, wat sociale fraude in de hand zou werken.

Maar de pakjesbedrijven lijken te volharden. Deze week vond nog een controle plaats aan het depot van GLS in Puurs, bevestigt het arbeidsauditoraat. 76 koeriers en 26 koeriersbedrijven die werken als onderaannemers voor GLS werden gecontroleerd. Bijna de helft van de onderaannemers (12) is alweer betrapt op inbreuken, zoals zwartwerk, het niet voorleggen van arbeidscontracten, illegale tewerkstelling en overtredingen op de werkloosheidsregels.

Ook bij een recente controle bij PostNL bleek volgens het arbeidsauditoraat dat zowat de helft van de gecontroleerde gevallen niet in orde was. Het auditoraat heeft daarom 14 extra dagvaardingen uitgebracht tegen PostNL en er zullen er nog volgen, luidt het.

Verzegeling

Het arbeidsauditoraat dreigt met een gerechtelijke verzegeling van de depots als het zo doorgaat. Het auditoraat kan dat zelf vorderen en laten uitvoeren door de politie. De pakjesbedrijven kunnen via kort geding een verzoekschrift indienen bij het auditoraat om hun depots weer te ontzegelen. Als het auditoraat dat toezegt, kan het daaraan nog voorwaarden koppelen. Als het auditoraat het been stijf houdt, moeten de pakjesbedrijven naar de kamer van inbeschuldigingstelling stappen. Een verzegeling kan dus aanslepen, al moet het auditoraat zelf integer afwegen wat redelijk is.

20.000
Pakjes
Vanuit het nieuw pakkettendepot in Mechelen verstuurt PostNL elke dag zo'n 20.000 pakjes.

De pakjesdepots in het Mechelse zijn belangrijk. Om de boomende e-commerce de baas te kunnen, nam PostNL in oktober vorig jaar naast zijn hoofdkantoor in Mechelen een nieuw pakkettendepot van zo’n 5.000 m² in gebruik, vanwaar elke dag zo’n 20.000 pakjes vertrekken, naast de zes depots die het al elders in ons land had. In Willebroek gaat PostNL binnenkort zelfs werken met een hoogtechnologische sorteercentrum van 8.400 m². Ook het distributiecentrum van GLS in Puurs-Sint-Amands is al sinds 2011 een belangrijke schakel voor het leveren van pakjes.

Bij GLS was niemand bereikbaar voor commentaar. PostNL gaf aan dat het zijn volledige medewerking verleent aan het onderzoek, maar nu geen commentaar wil geven.

Overal inbreuken

Een rondvraag bij de andere arbeidsauditoraten in Vlaanderen en Brussel leert dat overal inbreuken worden vastgesteld bij de koeriersbedrijven die onder andere werken voor PostNL. In Halle-Vilvoorde zijn vorig jaar redelijk wat dossiers geopend, bevestigt Natasha De Vylder, de woordvoerster van het arbeidsauditoraat. Ook haar collega in Brussel, Brecht Speybrouck, stelt dat regelmatig dossiers worden geopend rond koerierdiensten, maar dat er bij gebrek aan onderzoekers in Brussel nog geen verder onderzoek is gevoerd naar de grote opdrachtgevers. Zowel in Brussel als in Gent kijken de arbeidsauditeurs uit naar het verdict in de Mechelse strafzaken tegen GLS en PostNL, dat richtinggevend zal zijn.

Ook de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) broedt op een controleactie in de hele sector van de pakjeskoeriers. De BBI bevestigde in februari in De Tijd dat ze 29 dossiers van koeriersbedrijven onderzocht, waaronder onderaannemers van PostNL, goed voor 11,7 miljoen euro aan ingekohierde belastingen. Die dossiers waren in 2019 en 2020 niet het gevolg van specifieke controles op de koeriersbedrijven.

Bij de BBI zijn tot nu alleen dossiers geopend via de klassieke selectiemethode. Maar minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) laat nu in een parlementair antwoord aan partijgenoot Steven Matheï weten dat de BBI het frauderisico in de sector herbekijkt. Er komt een interne studiedag om de problematiek nader te bekijken en om een sectorale actie op te zetten, waarschijnlijk met andere belastingcontroleurs en sociale inspecteurs van de Sociale Inlichtingen-en Opsporingsdienst (SIOD).

De marktleider Bpost, goed voor 40 à 45 procent van de Belgische pakjesmarkt, heeft nog niet beslist of hij zich als benadeelde ‘burgerlijke partij’ zal manifesteren in de strafzaken tegen PostNL (10 à 15% van de markt) en GLS Belgium (5 à 10%). Bpost levert bijna alle pakjes met eigen, duurder personeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud