Advertentie
Advertentie

Gerecht jaagt volop op geld van criminelen

Het Gentse gerecht liet vorig jaar in het Spaanse Altea beslag leggen op het miljoenenjacht van Optima-topman Jeroen Piqueur.

Het gaat de goede kant uit met de jacht van het Belgische gerecht op de rijkdom van criminelen, maar niemand blijkt zo naarstig inbeslagnames te doen als het Antwerpse gerecht.

Misdaad mag niet lonen. Maar jarenlang hadden de Belgische politiediensten en magistraten te weinig oog voor het vermogen van criminelen. De focus lag traditioneel op het bewijzen van de misdrijven terwijl de verdachten hun opbrengsten konden wegmaken. Zo aanvaardde een drugsbaron met de glimlach zijn gevangenisstraf omdat hij zijn buitgemaakte inkomsten kon houden. Niet zonder reden is de ‘buitgerichte aanpak’ vorig jaar opgenomen in het Nationaal Veiligheidsplan voor 2016-2019 als een prioriteit voor alle politiediensten.

512 miljoen
Op dit moment beheert de inbeslagnamedienst van Justitie 512 miljoen euro aan in beslag genomen geld en beleggingen.

Maar de statistieken van het COIV, de inbeslagnamedienst van Justitie, wijzen volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op een positieve evolutie. Als gerecht en politie bij de opstart van het COIV in 2004 nog 4.565 inbeslagnamedossiers overmaakten aan de dienst waren dat er vorig jaar al dubbel zoveel (9.213 dossiers). Momenteel staat er dan ook al 488 miljoen euro op de rekeningen van de inbeslagnamedienst. Plus nog 24 miljoen euro aan inbeslaggenomen beleggingen.

De vraag is wel of het Belgische gerecht met 512 miljoen euro aan inbeslaggenomen gelden en beleggingen, verspreid over meerdere jaren, al voldoende jaagt op criminele vermogens. Bijvoorbeeld het openbaar ministerie van Nederland kon vorig jaar, in één jaar tijd, beslag leggen op ruim 416 miljoen euro aan crimineel vermogen.

Rubeccan

Al beheert het Belgische COIV naast gelden en beleggingen nog ‘een belangrijk aantal’ in beslag genomen goederen. Zoals wagens, diamanten, juwelen en kunstvoorwerpen. Maar minister Geens kan geen precieze en totale waarde kleven op al die goederen. Een bekend voorbeeld is het 43 meter lange luxejacht van de gevallen Optima-topman Jeroen Piqueur. Dat jacht, de Rubeccan, genoemd naar de zoon en dochter van Piqueur, is vorig jaar nog aan de ketting gelegd door de Gentse onderzoeksrechter. In de Spaanse badplaats Altea, waar het jacht ligt, kunnen Vlaamse toeristen zich vergapen aan het jacht van 10 miljoen euro dat alle andere bootjes in de haven doet verbleken.

Maar uit de cijfers die minister Geens nu vrijgeeft over de inbeslagnames, blijkt ook dat geen enkel gerechtelijk arrondissement zo ijverig jaagt op de eigendomen van verdachten als dat van Antwerpen. Op een totaal van 104.123 inbeslagnamedossiers die sinds 2004 zijn ingediend bij het COIV, blijken er liefst 19.899 te komen uit de afdeling Antwerpen binnen het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. Bijna een vijfde van alle inbeslagnames gebeurden de voorbije jaren dus in Antwerpen. Ook dit jaar was Antwerpen al goed voor 1.744 nieuwe dossiers op een voorlopig totaal van 8.776 dossiers.

Drugshandel

©POLICE HANDOUT/IMAGEGLOBE

De federale politie van Antwerpen heeft dan ook niet gewacht op het Nationaal Veiligheidsplan dat de ‘buitgerichte aanpak’ vorig jaar tot een prioriteit maakte. ‘In elk dossier bekijken we of een financieel onderzoek nodig is. Dan zitten onze teams samen. Er zijn zelfs drugsdossiers waarin we geen bewijzen vonden van de drugshandel, maar de verdachten wel konden aanpakken via de financiële kant, het opzetten van constructies en witwassen’, vertelt Stanny De Vlieger, directeur van de federale gerechtelijke politie in het arrondissement Antwerpen.

‘De klassieke manier is om op het einde van een onderzoek ons ‘plukteam’ in te zetten om het vermogen van de verdachten af te pakken. Maar de moeilijkere manier is om echt te kijken welke financiële constructies, bedrijven en buitenlandse witwasoperaties achter de misdrijven schuilgaan. Dat loont nog veel meer. Want je graaft zo dieper in hun geld en zelfs in hun hele criminele organisatie. Met tal van andere misdrijven, zoals valsheid in geschrifte en finaal witwassen.’

Brussel

Buiten Antwerpen spreekt het voor zich dat Brussel de meeste inbeslagnamedossiers overmaakt aan het COIV. Met al 1.385 dossiers dit jaar en sinds 2004 al 21.861 dossiers, ook een vijfde. Maar het valt op dat in Brussel het aantal inbeslagnamedossiers zelfs daalt de voorbije jaren. En dat valt niet alleen te verklaren door de afsplitsing van het arrondissement Halle-Vilvoorde. Al zegt het aantal dossiers nog niets over de omvang van de bedragen die op het spel staan natuurlijk.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V). ©BELGA

In elk geval hoopt minister Geens dat zijn grote hervorming van het COIV via een wetsontwerp dat momenteel ter stemming voorligt in de Kamer nog een nieuw élan zal geven aan de inbeslagnames. Zo krijgt de inbeslagnamedienst duidelijkere opdrachten, striktere termijnen voor teruggaves en duidelijke procedures om inbeslaggenomen bitcoins te beheren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud