Advertentie

Gerecht onderzoekt belastingfraude bij Accent Jobs

©Photo News

Het gerecht voert vandaag huiszoekingen uit bij de Belgische uitzendgroep Accent Jobs for People. Dat vernam De Tijd. Het onderzoek gaat over mogelijke belastingfraude via Luxemburg, die destijds werd blootgelegd via LuxLeaks.

De aanleiding voor het grootscheepse gerechtelijk onderzoek is LuxLeaks. Dat bevestigt Karlien Ververken, de woordvoerster van het parket van West-Vlaanderen, aan De Tijd. LuxLeaks lekte eind 2014 dat heel wat grote ondernemingen en rijke families met de Luxemburgse fiscus akkoorden (‘rulings’) sloten waardoor ze amper belastingen moesten betalen.

Via het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ werkte ook De Tijd mee aan het onderzoek. Een van de Belgische bedrijven waarover we berichtten, was Accent Jobs for People.

Het gerecht is vandaag in verschillende landen binnengevallen bij de Belgische groep van uitzend- en selectiekantoren. In België vielen speurders deze ochtend binnen op het hoofdkantoor van Accent Jobs in Roeselare en vermoedelijk ook in privéwoningen van bedrijfsverantwoordelijken. In Luxemburg zou het gerecht een huiszoeking hebben gedaan op het adres dat Accent gebruikt voor een vennootschap die begin 2009 is opgericht.

Accent Jobs for People is een Belgische groep van uitzend- en selectiekantoren die is opgericht in 1995 door Conny Vandendriessche en Philippe Cracco. De groep telt in ons land zo’n 250 kantoren met samen meer dan 800 personeelsleden. Accent Jobs heeft zijn hoofdzetel in Roeselare, maar is ook actief in andere landen, zoals Nederland, Luxemburg, Roemenië, Spanje, Frankrijk en Italië. In 2015 draaide het in België een omzet van 305 miljoen euro. Sinds 2012 is de groep voor 70 procent in handen van het Franse investeringsfonds Naxicap.

Computerprogramma

80%
Dankzij de constructie in Luxemburg kan Accent Jobs inkomsten die als auteursrechten voor zijn computerprogramma naar Luxemburg verhuizen, voor 80 procent van die winsten belastingvrij houden.

De geviseerde belastingconstructie werd dankzij LuxLeaks blootgelegd.  Op 14 maart 2009 richtte het Belgische Accent Jobs een Luxemburgse vennootschap op. Dat beloofde een computerprogramma te ontwikkelen voor alle filialen van de groep in de wereld. Het kreeg de naam 'HRM Software & IT' en werd een dochterbedrijf van een bestaand Luxemburgs filiaal van Accent Jobs.

Maar die Luxemburgse vennootschap zou een holle doos zijn. Echt nieuwe computerprogramma's moest het Luxemburgse bedrijf niet ontwikkelen. In 2007 liet het Belgische Accent Jobs for People een eigen computerprogramma ontwerpen. De groep deed dat niet zelf, maar liet dat door een onderaannemer doen. Het computerprogramma werd verbeterd en er kwam een nieuwe, tweede versie. Officieel zou het nieuwe Luxemburgse bedrijf een 'derde versie van de software' ontwikkelen. Maar of dat werkelijk in het groothertogdom gebeurde, valt te betwijfelen. In het gelekte belastingakkoord stond dat het Luxemburgse bedrijf daarvoor met een Belgische onderaannemer zou werken.

Wat was dan de reden om alles - minstens op papier - naar Luxemburg te verschuiven? Zodra de nieuwe software officieel eigendom van het Luxemburgse bedrijf werd, kon Accent Jobs vanuit Luxemburg auteursrechtenvergoedingen beginnen vragen aan alle andere filialen van de uitzendgroep in de rest van de wereld, zelfs aan het Belgische filiaal waar de software oorspronkelijk ontwikkeld werd. De inkomsten die als auteursrechten of royalty's naar Luxemburg verhuizen, laten de groep toe 80 procent van die winsten belastingvrij te houden. De Luxemburgse fiscus neemt genoegen met een belasting van 20 procent van de winst.

Amper voorwaarden

©Photo News

Ook België heeft zo’n belastingvrijstelling om onderzoek en ontwikkeling aan te trekken. Die maakt het mogelijk 80 procent van de inkomsten uit octrooien belastingvrij te houden. Maar in België zou Accent Jobs voor die constructie de belastingaftrek van 80 procent nooit krijgen. Daar zijn in ons land voorwaarden aan gekoppeld. Grote bedrijven zoals Accent Jobs, met meer dan 300 miljoen euro omzet in 2015, moeten bewijzen dat ze hier echt een onderzoekscentrum gaan uitbouwen.

De Luxemburgse fiscus legde Accent Jobs amper voorwaarden op. Die soepelheid gaat zo ver dat zelfs de weinige wettelijke voorwaarden die Luxemburg officieel oplegt soms werden omzeild in geheime belastingakkoorden met individuele bedrijven. Dat lijkt ook het geval te zijn in het akkoord met Accent Jobs. Een belangrijke wettelijke voorwaarde is dat de bedrijven die bij die constructies betrokken zijn, niet met elkaar verbonden zijn. Maar in het belastingakkoord met Accent Jobs wordt dat obstakel handig weggewerkt. Accent Jobs in België heeft de aandelen van Accent Jobs in Luxemburg en dat heeft de aandelen van het Luxemburgse softwarebedrijf. Maar fiscale experts noemen het nonsens dat er daarmee geen rechtstreekse band meer zou zijn tussen de twee bedrijven.

Toch doorgegaan

Destijds viel op dat Accent Jobs in 2013 probeerde de hele constructie in orde te brengen door ook met de Belgische ‘rulingdienst’ een akkoord te sluiten. Maar dat ging niet door. De Belgische fiscus verwierp de Luxemburgse belastingconstructie omdat 'onvoldoende was aangetoond dat er enige substantie bestond bij de Luxemburgse firma'. Desondanks zou Accent Jobs toch zijn doorgegaan met de Luxemburgse constructie.

Een woordvoerder van Accent Jobs meldt aan De Tijd dat de groep alleen kan bevestigen dat er een huiszoeking is uitgevoerd in het hoofdkantoor. 'Vanochtend vond een huiszoeking plaats in het sales support center van Accent in Roeselare.  Accent verleent zijn volledige medewerking aan het gerechtelijke onderzoek', luidt het. 'Het onderzoek lijkt zich te richten op de voormalige activiteiten van onze vennootschappen in Luxemburg.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud