Gerecht rolt crimineel netwerk van Assyriërs op

Ook het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam (44) dook op tijdens het gerechtelijk onderzoek naar de bende. ©id

Het netwerk van Assyriërs probeerde zowel geld als macht te vergaren, blijkt uit onderzoek van het Antwerpse gerecht. Daarin doken ook linken op naar het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam.

Het Antwerpse gerecht heeft een grote Assyrische criminele organisatie opgerold die volgens het Antwerpse parket geïnfiltreerd lijkt 'in verschillende maatschappelijke structuren'. Dinsdag zijn in het onderzoek 46 huiszoekingen uitgevoerd en 15 verdachten opgepakt. In totaal namen iets meer dan 300 politiemensen deel aan de actie.

De organisatie probeerde invloed te verwerven bij de politie, stadsdiensten, de haven, de politiek, het bankwezen en de kerk in ons land. Er zijn ook contacten ontdekt met prominente en invloedrijke personen in Turkije.

46
huiszoekingen
Dinsdag zijn in het onderzoek 46 huiszoekingen uitgevoerd. 300 politiemensen namen deel aan de actie.

Contacten in de bankwereld zouden bankvorderingen van het gerecht meteen hebben doorgespeeld aan de organisatie. Een corrupte stadsambtenaar zou tegen betaling valse identiteitsdocumenten hebben geleverd aan de organisatie. Mogelijk zijn ook verschillende politieagenten benaderd om hand- en spandiensten te leveren.

Volgens welingelichte bronnen zijn tijdens het onderzoek ook linken opgedoken naar het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam (44). Die is eerder al aangehouden voor een zwendel in humanitaire visa. Hij wordt verdacht van mensensmokkel, lidmaatschap van een criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing.

Macht op alle fronten

Het gerechtelijk onderzoek ging van start in november 2017 na een melding van het bestaan van zo'n organisatie. De federale gerechtelijke politie van Antwerpen kon via telefoontaps en bijzondere opsporingsmethodes de grote organisatie in kaart brengen. De Antwerpse recherche besteedde al 26.370 uur aan het onderzoek.

Het doel van de organisatie was volgens het Antwerpse parket om een zo groot mogelijk crimineel vermogen te verwerven, maar dus ook om zo veel mogelijk macht op verschillende fronten te verwerven.

Binnen de organisatie was er een wisselende machtsstructuur, wat volgens het gerecht wijst op een onderlinge concurrentiestrijd, met verschillende interne gewelddadige incidenten. Zo werd midden 2017 nog een man in de benen geschoten aan zijn huis in Schoten. 

Cocaïne

De organisatie was onder andere actief in de drugswereld. Er lijkt sprake te zijn geweest van verschillende 'uithalingen' van cocaïne in de haven van Antwerpen. Uit het onderzoek is ook gebleken dat de organisatie wapens in handen had.

Haar illegale opbrengsten waste de bende wit via investeringen in bedrijven, vastgoed en wapens. Er is ook geld versluisd naar Turkije.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect