Gerecht start onderzoek naar Schild & Vrienden, UGent schorst oprichter

Dries Van Langenhove, voorman van Schild & Vrienden, poseert met de Hongaarse premier Viktor Orbàn. ©twitter/Dries Van Langenhove

Het gerecht opent een onderzoek naar de extreemrechtse organisatie Schild & Vrienden. Dat heeft De Tijd uit goede bron vernomen. De beslissing is genomen na overleg tussen het federaal parket en het parket van Gent. De Universiteit Gent schorst Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove.

De reportage die het VRT-programma 'Pano' gisteravond uitzond over de groepering Schild & Vrienden veroorzaakt veel opschudding. En ook het gerecht heeft een onderzoek geopend naar de groepering, vernam De Tijd. Volgens onze informatie heeft er overleg plaatsgevonden tussen het federaal parket, dat de meeste onderzoeken naar terroristische en extremistische organisaties voert, en het parket van Gent. Na dat overleg is afgesproken dat het Gentse parket het onderzoek zou voeren.

Overigens stond de Staatsveiligheid al langer in contact met het federaal parket over zulke extremistische organisaties.

De 'Pano'-reporters kregen inzage in 67.000 berichten die bol staan van de rassen-, homo-, vrouwen- en Jodenhaat, antivluchtelingenretoriek, swastika's, Hitleradoratie en wapengekletter. Die postten de leden van besloten chatgroepen van de rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden het voorbije anderhalf jaar op Facebook en het beter beveiligde Discord. Het VRT-progamma 'Pano' slaagde erin toegang te krijgen tot de gesloten groepen, terwijl het S&V-voorman Dries Van Langenhove (25) de voorbije zes maanden volgde.

Dries Van Langenhove zei in een interview met Het Nieuwsblad dat hij stappen gaat ondernemen tegen de VRT wegens laster. 'Zonder enige grond word ik als antisemiet afgeschilderd', klinkt het.

Twee gezichten

De conclusie is dat Van Langenhove en zijn club twee gezichten tonen. Dat van de bevlogen speecher die de stem van radicaal-rechts vertolkt in media en serviceclubs in de Vlaamse Beweging enerzijds, en dat van een extreemrechts racistisch gedachtegoed anderzijds. Van Langenhove stelt met zijn beweging te willen bijdragen aan een mentaliteitswijziging bij de jeugd om de Vlaamse identiteit en de Europese cultuur uit te dragen.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf deze ochtend al aan dat het Belgische straffenarsenaal volstaat om tegen deze praktijken op te treden.

UGent

De Gentse universiteit schorst Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove en begint een tuchtprocedure om hem definitief uit te sluiten. Dat maakte rector Rik Van de Walle donderdagmiddag bekend op een persconferentie. Oprichter Dries Van Langenhove studeert rechten aan de UGent en is vertegenwoordiger van de studenten in de raad van bestuur, het hoogste bestuursorgaan van de universiteit. 'Aan onze universiteit is geen plaats meer voor hem', zegt rector Rik Van de Walle. 'Ik neem vandaag een interne ordemaatregel en start een interne tuchtprocedure die kan leiden tot het uitzetten van Dries Van Langenhove uit de UGent. De reportage legde een duidelijke link tussen Schild & Vrienden en het aanzetten tot racisme, antisemitisme, seksisme, wapengebruik en het aanzetten tot geweld.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect