'Geweld geen taboe in extreemrechtse middens'

In haar jaarverslag zegt de Staatsveiligheid dat de aanslag op een moskee in Christchurch (Nieuw-Zeeland) vorig jaar werd bejubeld in extreemrechtse middens. ©AFP

Volgens de Staatsveiligheid hechten extreemrechtse kringen een groeiend belang aan vuurwapens. Dat staat in het jaarverslag over 2019.

In België is geweld voor extreemrechtse middens geen taboe meer, zegt de Staatsveiligheid in haar jaarrapport over 2019. ‘De Veiligheid van de Staat stelt vast dat sommige extreemrechtse kringen dreigen met gewelddadige acties of de mogelijkheid van zulke acties bespreken. In de extreemste gevallen is sprake van rechtse militanten die voorbereidingen treffen voor geweld, zoals het oefenen met vuurwapens en explosieven of het bespreken van potentiële doelwitten’, klinkt het.

De trend naar radicalisering en het vergoelijken of toejuichen van geweld is zichtbaar in alle stromingen van het extreemrechtse spectrum. Zo zijn kringen rond neonazi's en skinheads actiever dan de voorgaande jaren en ook in het anti-islam- en anti-asielactivisme verhardt de toon.
Die groeperingen richten zich niet meer uitsluitend tegen moslims of vluchtelingen, ‘maar in toenemende mate ook tegen tegen politici, die worden aanzien als 'volksverraders', of tegen de 'linkse leugenpers'', luidt het rapport. ‘In enkele zeldzame gevallen dreigen extreemrechtse groeperingen met gewelddadige acties tegen doelwitten uit de moslimgemeenschap, asielcentra of politici.’

De radicalisering en de cultuur van geweld zijn ook waarneembaar bij extreemrechtse identitaire bewegingen. ‘Er wordt een toenemend belang gehecht aan fysieke paraatheid, weerbaarheid en de beschikbaarheid van vuurwapens’, zegt de Staatsveiligheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud