'Gewoon Steve'

©Photo News

De politieke wereld reageert geschokt op het heengaan van oud-toppoliticus Steve Stevaert. In de reacties wordt gewezen op zijn kwaliteiten als strateeg en communicator, maar ook op zijn hartelijkheid en zijn kwaliteiten als vriend.

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback reageert verslagen op het overlijden van Steve Stevaert. 'We zijn vandaag allemaal samen diep getroffen en ontredderd door het veel te vroege verlies van Steve', zegt hij in een mededeling. Tobback zal Stevaert niet alleen herinneren als politicus, 'maar bovenal als een warm en betrokken mens, een vriend. Uniek in de enige échte zin van dat woord.'

'Altijd tussen de mensen, nooit erboven', zo herinnert Tobback zich Stevaert. 'Altijd op zoek naar oplossingen om muren af te breken in plaats van ze op te trekken. Arm of rijk, jong of oud, gelovig of niet, op café of in het parlement, het maakte hem niet uit. Altijd en overal bleef hij zichzelf. Gewoon Steve.'

'Verrassende denkbeelden en spitse humor kenmerkten hem. Dat maakte het zo fijn om met hem samen te werken, met hem te praten, met hem te zijn. Als geen ander kon hij een kamer vullen, maar zijn deur stond altijd open. Voor wie dan ook, waar dan ook, had hij een luisterend oor.'

Tobback vraagt om uit respect voor Stevaerts vrouw Marleen, zijn familie en vrienden de komende tijd de nodige terughoudendheid aan de dag te leggen en hen toe te laten om het pijnlijke verlies te verwerken.

In een korte reactie op het overlijden van Steve Stevaert noemt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw de minister van Staat een 'groot socialist'. 'Groot hart en een warme vriend. Dit is intriest', aldus De Leeuw. De socialistische vakbond zegt diep getroffen te zijn door het overlijden van de politicus. 'Steve drukte als geen ander zijn stempel op de politiek. Zijn werk mogen we niet verloren laten gaan.'

PS-voorzitter en oud-premier Elio Di Rupo is aangeslagen door het tragische overlijdent. 'Dicht bij de mensen, bijzonder intelligent, hij was een politicus buiten categorie. Hij heeft zijn partij talrijke successen gebracht, zowel op electoraal vlak als wat politieke verwezenlijkingen betreft', zo staat hij stil bij de dood van de oud-voorzitter van sp.a.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft 'met ontsteltenis' kennisgenomen van het overlijden van minister van staat Steve Stevaert. 'We nemen afscheid van een van de meest invloedrijke publieke figuren in Vlaanderen. We herinneren hem ons als een sterk strateeg en communicator', zo stelt hij in een korte mededeling.

CD&V'er Eric Van Rompuy heeft donderdag aangeslagen gereageerd op de dood van voormalig sp.a-voorzitter en minister van staat Steve Stevaert. Ze waren een klein jaar samen minister in de Vlaamse regering van Luc Van den Brande. "Hij was enorm creatief en altijd heel vriendelijk voor zijn collega's", herinnert Van Rompuy zich.

Oud-premier Guy Verhofstadt is 'erg geschokt door het plotse heengaan' van minister van staat Steve Stevaert. 'Ik heb Steve gekend als een hartelijk man en een getalenteerd politicus. Zo zal ik me hem blijven herinneren', zo reageert de oud-premier op het overlijden van de voormalige voorzitter van sp.a. 

'Een overlijden is sowieso een zware klap voor de naasten maar de dramatische omstandigheden waarin dit gebeurd is, maken het nog triester en zwaarder dan het al is. Ik hoop dat ze erg veel steun vinden bij elkaar', stelt Verhofstadt, die zijn medeleven betuigt aan familieleden en vrienden.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Premier Charles Michel biedt zijn 'oprecht medeleven' aan de familie van minister van Staat Steve Stevaert aan. 'Ik heb veel respect voor zijn politiek engagement', stelt de eerste minister in een korte reactie op het overlijden van de voormalige sp.a-voorzitter.

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes reageert zwaar aangeslagen op het overlijden van Stevaert. 'Dit komt totaal onverwacht en is echt onwezenlijk. Steve is altijd een heel goede vriend geweest. Het was een gedreven, warm iemand. Wat hij heeft gedaan voor de politieke wereld is en blijft heel bijzonder.'  En ook het voltallige schepencollege reageert aangeslagen in een gemeenschappelijke nota. "Stevaert was een politiek visionair. Wat hij voor Hasselt heeft gedaan was heel sterk. Hij heeft spraakmakende projecten voor Hasselt gerealiseerd, die Hasselt op de internationale kaart hebben gezet. Projecten die de geschiedenisboeken zullen halen. Met zijn overlijden verliest Hasselt een grote persoonlijkheid. Als Hasselts ondernemer en politicus was hij enorm geliefd bij jong en oud, en ook in zijn latere carrière als bestuurder werd hij geprezen om zijn unieke, frisse kijk op de dingen. We zullen hem blijvend herinneren als iemand die onmiskenbaar veel betekende voor 'zijn' Hasselt."

'Dit is uiteraard heel tragisch', reageert Filip Vanheusden, voorzitter van HoReCa Vlaanderen. 'Steve Stevaert is als voormalig cafébaas onze sector altijd blijven steunen. Hij had een grote affiniteit met onze problematiek en het was goed om een politicus op hoog niveau te hebben die hierover op de hoogte was. Ook na zijn actieve politieke carrière hebben we hem nog regelmatig benaderd om actuele dossiers op te volgen. Zo was hij ook nog voorzitter van Gault Millau. Dit is ook voor de horeca een groot verlies.'

De plenaire Kamer zal donderdagavond een minuut stilte houden ter nagedachtenis van minister van staat Steve Stevaert. Dat heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke laten weten. De hulde zou gebeuren net voor de stemmingen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud