Advertentie

Gokkers zetten 95 miljard euro in op WK

Een treurende Daley Blind na de verloren halve finale. ©ANP

Elke voetbalwedstrijd trekt 1,5 tot 2 miljard euro gokgeld. In België werd voor ruim 10 miljoen euro ingezet op de wedstrijden van de Rode Duivels.

De wereldvoetbalbond FIFA en Sportradar, een organisatie die de markt van weddenschappen screent op verdachte gokpatronen, schatten dat op elke wedstrijd van het WK minimaal 1,5 miljard euro is ingezet. Voor de finale lopen de ingezette bedragen zelfs op tot flink boven 2 miljard euro.

‘Dat is bijna drie keer zoveel als de belangrijkste voetbalwedstrijd in Europa, de finale van de Champions League’ (900 miljoen), zegt Karl Dhont, een Europese autoriteit in gokken op voetbal. Voor de Europese voetbalbond UEFA monitort hij wedstrijden op risico’s van gokfraude en matchfixing.

Bij extrapolatie zouden de ingezette bedragen op het WK 95 miljard euro bedragen. Dat is ongeveer een kwart van de omvang van de Belgische economie. In België werd voor ruim 10 miljoen euro ingezet op de wedstrijden van de Rode Duivels, blijkt uit een raming van de Kansspelcommissie.

Wereldwijd zou 735 miljard euro per jaar op voetbalwedstrijden ingezet worden. De genoemde bedragen houden nog geen rekening met de illegale gokmarkt. Daarin gaan enorme bedragen rond, al vallen er geen exacte cijfers op te kleven.

Misdaadsyndicaten

Die groeiende gokwoede maakt het voetbal steeds gevoeliger voor grote misdaadsyndicaten. In de aanloop naar het WK waarschuwde de FIFA voor gokfraude. Dat doet vragen rijzen bij het knotsgekke verloop van de halve finale tussen Brazilië en Duitsland, met vier Duitse doelpunten in zeven minuten en Braziliaanse topverdedigers die zich lieten inpakken.

‘De voetbalfan kan op beide oren slapen’, zegt Dhont. ‘Er valt niets verdachts te melden over Brazilië-Duitsland, hoe bizar ook het verloop en de 1-7-uitslag.’ In zijn analyse van wedstrijd merkte Dhont dat er weliswaar meer geld ingezet is op een zege van Duitsland, maar de inzetten fluctueerden tijdens de wedstrijd nauwelijks.’

Tijdens het WK wordt 90 procent van de gokomzet gehaald uit livebetting. Daarbij kunnen mensen inzetten wanneer en aan welke kant de doelpunten vallen. ‘Dat is de tak van de weddenschappen waar de professionele gokkers de grote bedragen inzetten, tot 100.000 euro tegelijk. Die zijn niet plots beginnen inzetten op goals aan de Braziliaanse kant, omdat ze doorhadden dat die toch niet meer zouden vallen. Het zou pas verdacht zijn als bij een 3-0-stand - ik spreek voor alle duidelijkheid hypothetisch - plots massaal gegokt zou worden dat nog vier of meer Braziliaanse goals zouden vallen’.

‘De grote fixers in Azië - iedereen weet wie ze zijn - zetten in één klap grote bedragen in, waarna de gokwereld massaal volgt. Dat heb ik niet gezien. We gebruiken bakken parameters om gokfraude te detecteren, maar in feite komt het neer op follow the money.’

Tijdens het WK was er trammelant over de wedstrijd Kroatië-Kameroen (4-0). Volgens het Duitse kwaliteitsblad Der Spiegel had de veroordeelde matchfixer Raj Perumal - een kopstuk van de Singaporese gokbende Kelong Kings - voor de wedstrijd gezegd precies te weten hoe de wedstrijd zou verlopen.

Zowel de FIFA als de Kameroense bond is een onderzoek begonnen, maar ze hebben grote twijfels bij de beschuldiging van matchfixing door zeven spelers van Kameroen. ‘Ik heb niets verdachts opgemerkt’, besluit Dhont.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud