Gratis Rail Pass komt ten vroegste halverwege zomer

De NMBS toont zich erg kritisch voor de invoering van een gratis tienrittenkaart voor alle Belgen. ©Photo News

Belgen krijgen de gratis tienrittenkaart voor de trein pas binnen vijf à zes weken in de bus. De NMBS schat het inkomstenverlies door de omstreden maatregel op minstens 100 miljoen euro.

De gratis 'Rail Pass' die de federale regering wil uitdelen aan alle Belgen ouder dan 12 jaar dreigt tot enorme problemen en gezondheidsrisico's te leiden. Daarvoor waarschuwt de NMBS de federale regering en haar raad van bestuur in een nieuwe nota, die De Tijd kon inkijken.

Volgens de voorlopige plannen moeten Belgen de Rail Pass online aanvragen. Die staat op naam om misbruik te vermijden en wordt per post verstuurd. De procedure zou vijf, zes weken duren, waardoor Belgen hun exemplaar ten vroegste eind juli in de brievenbus krijgen. Nochtans had de superkern beslist dat de passen geldig zouden zijn van 1 juli tot 31 december 2020.

Enorme problemen

De NMBS vreest dat de toestroom van reizigers door de gratis pas vooral bij mooi weer op treinen naar de kust 'enorme problemen' zal opleveren. 'Het risico op overbezetting van treinen en installaties is groot, met alle gezondheidsrisico's die daarmee gepaard gaan.'

De NMBS wijst op een advies dat de Groep van Experts voor de Exit-Strategie (GEES) begin juni publiceerde. Daarin raadden de experts expliciet af het openbaar vervoer te gebruiken op drukke momenten, 'zoals dagtrips naar de kust in zonnige weekends'.

Ook allerlei praktische problemen loeren om de hoek. Zo zullen de treinbegeleiders de papieren railpassen moeten controleren, terwijl het bedrijf aanrakingen met de hand wil vermijden wegens het coronavirus.

Daarnaast is snel een callcenter nodig om vragen en klachten van Belgen te beantwoorden. De spoormaatschappij oppert de mogelijkheid die taak uit te besteden aan de contacttracers, die coronabesmettingen moeten opsporen maar amper werk hebben.

100 miljoen euro

Ook financieel dreigt de gratis pas de NMBS een kater op te leveren. Als 2 miljoen Belgen de kaart aanvragen, rekent het spoorbedrijf op een potentieel inkomstenverlies van ruim 100 miljoen euro wegens kannibalisatie van onverkochte tickets. Daarbij komen 4 miljoen euro aan ontwikkelings- en beheerskosten.

Op de superkern van de tien partijen die de regering-Wilmès ondersteunen was nochtans geopperd dat de gratis tienrittenkaart niets kost omdat de treinen toch rijden. Vooral Groen en Ecolo drongen daarop aan om de koopkracht van de bevolking te verhogen. Maar NMBS-CEO Sophie Dutordoir uitte kritiek op de maatregel, waarover geen overleg was gepleegd.

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft de NMBS de opdracht gegeven een aanbesteding voor de verdeling van de tienrittenkaarten op te starten, bevestigt zijn woordvoerder zaterdag. Maar het is onduidelijk of de NMBS dat bevel zal uitvoeren. De raad van bestuur van de spoormaatschappij buigt zich maandag over de netelige kwestie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud