Corona in België | Belgen laten zich massaal testen

©mediafin

Een gids door de dagelijkse Covid-19-statistieken. De besmettingen stijgen, maar de Belgen laat zich ook in grote getale testen.

De dagelijkse coronastatistieken illustreren het belang van de initiatieven om zo snel mogelijk een zo groot deel van de bevolking te vaccineren, nu de besmettelijker deltavariant van het coronavirus steeds nadrukkelijker oprukt.

De voorbije week werden dagelijks gemiddeld 1.480 besmettingen vastgesteld. Dat is een stijging met 20 procent tegenover een week eerder. De lange daling die in mei was ingezet, is sinds de start van de zomervakantie gekeerd. Door de vakantieperiode wordt er wel veel getest: dagelijks bijna 73.514 keer, een record.

Het percentage positieve tests stijgt licht tot 2,2 procent, nog altijd comfortabel ver onder de grens van maximaal 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie markeerde. Het is van vorige zomer geleden dat zo'n laag percentage tests positief uitviel.

De lage positiviteitsratio suggereert dat het virus minder krachtig in de maatschappij circuleert. Eenzelfde beeld blijkt ook voor de druk op de zorg. De voorbije week werden elke dag gemiddeld bijna 27 mensen in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19. Dat is nog altijd een laag cijfer, maar op weekbasis een toename van 25 procent.

Er liggen volgens de recentste cijfers nog 273 mensen in het ziekenhuis met Covid-19, een toename van 14 procent op weekbasis. Het aantal patiënten op de afdeling intensieve zorg is stabiel, op 84.

Ook het sterftecijfer is op de terugweg. Gemiddeld valt elke dag nog één overlijden te betreuren. 25.220 mensen zijn in ons land overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Spuitje richting vrijheid

Op dit moment hebben 7,85 miljoen Belgen een eerste vaccinprik gekregen, goed voor 83 procent van de volwassenen.

Vooral hofleverancier Pfizer-BioNTech heeft de leveringen nog fors opgeschroefd. Sinds vorige maand wordt ook het 'one shot'-vaccin van Johnson & Johnson als extra werkpaard ingezet, zij het met leeftijdsbeperkingen.

Het effect van de vaccinatiecampagne wordt zichtbaar in de statistieken. Vanaf midden februari is een duidelijke afname zichtbaar van het aantal overlijdens bij ouderen.

Testen, testen, testen

De vaccinatiecampagne is de snelweg naar de vrijheid. Intussen moet een ruime teststrategie helpen het virus in bedwang te houden. In de afgelopen week werden gemiddeld bijna 73.514 tests per dag afgenomen. Dat is een stijging met 16 procent en significant hoger dan de cijfers uit juni, wat wellicht komt omdat mensen zich laten testen om op reis te kunnen vertrekken.

Waar en bij wie circuleert het virus?

De provincies Henegouwen, Antwerpen en het Brussels Gewest tellen de meeste nieuwe besmettingen. En de voorbije weken zien we een sterke stijging van het aantal besmettingen bij -18-jarigen, die nu veel vaker getest worden. De besmettingen bij 80-plussers nemen af, wat wellicht te maken heeft met de vaccinaties bij die groep.

Druk op de zorg sterk afgenomen

25.000 slachtoffers

Tijdens de voorbije zeven dagen overleden dagelijks gemiddeld twee mensen aan de ziekte. Dat brengt de dodentol sinds de start van de pandemie op 25.220. Over de hele lijn stellen we vast dat Covid-19 dodelijker is voor oude mensen. Meer dan de helft van de overledenen sinds maart vorig jaar is 85 of ouder.

Niet alle sterfgevallen belanden in de coronastatistieken. Om de werkelijke impact van het coronavirus in België te kennen en te kunnen vergelijken met die in andere landen is de oversterfte een correctere graadmeter. Dat is het aantal extra overlijdens in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

Tijdens de eerste week van april 2020, op het hoogtepunt van de eerste golf, zijn ruim dubbel zoveel mensen gestorven als in voorgaande jaren. De zwaarste tol is bij de 85-plussers, de leeftijdsgroep waar al sinds het voorjaar meer mensen sterven dan in andere jaren. In de groep tot 24 jaar stierven in 2020 bijna consistent minder mensen dan verwacht, onder meer omdat er minder verkeersongevallen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie