analyse

Het coronavirus in België: de belangrijkste cijfers op een rij

In België is het eerste geval van corona in februari geregistreerd. Vandaag staat de teller op 57.849 geregistreerde besmettingen sinds het begin van de uitbraak. In dit dagelijkse geüpdatete overzicht bieden we u een handleiding bij de cijfers.

Het aantal besmettingen in België steeg tot 58.061, gemiddeld blijft de stijging rond de 1 procent per dag hangen. Wil dat zeggen dat de lockdown zijn doel voorbijschiet? Neen, want we testen steeds meer en registreren daardoor logischerwijs nog steeds veel nieuwe besmettingen. Die aanhoudende stijging kan verkeerdelijk de impressie geven dat de epidemie nog aan kracht wint. In werkelijkheid zwakt de stijging af.

De besmettingscijfers tonen wel dat een aantal regio's zwaarder wordt getroffen dan de rest van het land. Zo zijn er op de kaart duidelijke besmettingshaarden zichtbaar rond het Limburgse Sint-Truiden. Het nabijgelegen Alken is in relatieve cijfers de zwaarst getroffen gemeente. Het aantal besmettingen loopt er op tot 178 per 10.000 inwoners.

De tot crisismanagers gebombardeerde virologen kiezen in de aanloop naar de piek van de pandemie voor een ander, meer betrouwbaar kompas. De beste indicator om te testen of we de strijd winnen, is de druk op de ziekenhuizen. Corona is zo besmettelijk dat iemand 2 tot 3 anderen aansteekt - bij griep is dat 0,9 personen. Het betekent dat als corona de vrije baan krijgt ze zoveel mensen zou aansteken en tegelijk ziek maken dat onze ziekenhuizen en artsen het niet meer kunnen bolwerken.

Stresstest

Het komt erop aan de groei van de ziekenhuisopnames, de mensen aan beademing en de patiënten op intensieve zorgen eerst te drukken, om daarna te garanderen dat de toename van de patiënten stilvalt, om de bedden in de ziekenhuizen daarna geleidelijk te zien leeglopen. Vandaag liggen 937 mensen met corona in Belgische ziekenhuizen.

De stresstest voor onze ziekenhuizen bestaat erin het evenwicht te houden tussen het aantal bezette versus beschikbare bedden. Er zijn 2.700 bedden op de intensievezorgafdelingen, waarvan intussen 2.300 voor Covid-patiënten. Als het nodig is, kan dat aantal nog stijgen. Bovendien is er een spreidingsplan om met zwaar zieke patiënten te schuiven tussen ziekenhuizen als ergens een capaciteitstekort ontstaat. Met 187 mensen op intensieve zorgen is minder dan de een vijfde van de huidige capaciteit ingenomen.

Inzake capaciteit moet er ook rekening mee gehouden worden dat elke dag mensen genezen en uit het ziekenhuis worden ontslagen. Een belangrijk element daarbij is dat het ziekbed van coronapatiënten weken kan duren en veel vraagt van de artsen. Een grote beddenrotatie is er niet, wat alles nog bemoeilijkt.

Dodentol

Een minderheid van de patiënten geneest niet. Het virus kost in ons land dagelijks mensenlevens. Het totale aantal doden is opgelopen tot 9.430

Wereldwijd woedt een discussie over de mortaliteitsgraad van het virus: het percentage van de coronapositieven dat overlijdt. Bij ons is dat cijfer vrij hoog in vergelijking met andere door corona getroffen landen. Zo worden in België de doden in woon-zorgcentra meegeteld, die in Vlaanderen de helft uitmaken van de totale Vlaamse dodentol.

In andere landen vallen die slachtoffers buiten de rapportering, waardoor de nodige ruis op de cijfers zit. Zowel de statistieken over het ware aantal besmette mensen als het aantal coronadoden zijn vrij omstreden. Was corona de hoofdreden van het overlijden? Want niet elke dode wordt post mortem getest.

Wel staat vast dat overal meer mensen sterven dan gemiddeld. Die zogenaamde oversterfte zal een graadmeter zijn van de dodelijke impact van het virus. Niet alleen de rechtstreekse - het aantal geregistreerde en vermoedelijke Covid-doden - maar ook de onrechtstreekse impact - mensen die levensnoodzakelijke behandelingen uitstellen.

De bottomline blijft de lange strijd bergop tegen een virus dat zich door zijn besmettelijkheid zonder tegenoffensief exponentieel verspreidt. Dankzij de lockdown komt er zand in de motor - en heeft het virus steeds meer tijd nodig om zich te verspreiden en voor een verdubbeling te zorgen in ziekenhuisopnames, patiënten op intensieve zorg en overlijdens.

Maar de Belgische doden zijn in grote meerderheid ouder dan 65. Een groot deel van de oudere slachtoffers had ook bijkomende aandoeningen - obesitas, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, chronische ziektes en kanker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud