Groen lijst 'gebroken beloftes' van regeringspartijen op

Groen-voorzitster Meyrem Almaci. ©BELGA

Een jaar na de verkiezingen van 25 mei 2014 heeft Groen een balans opgemaakt van het federale en Vlaamse beleid en de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld. Volgens Groen hebben die partijen het voorbije jaar zeker tien belangrijke verkiezingsbeloftes gebroken.

Volgens Groen waren die beloftes nochtans haalbaar of bestonden er goede alternatieven voor. Onder meer het optrekken van de pensioenleeftijd, de indexsprong en de daling in de investeringen voor schoolinfrastructuur en natuur zouden in tegenspraak zijn met het verkiezingsprogramma van telkens minstens één van de huidige regeringspartijen.

Groen presenteerde de oplijsting maandag op de Grote Markt in Antwerpen, 'omdat het land duidelijk voor een groot deel bestuurd wordt vanop het Schoon Verdiep'. De partij ziet ook een rode draad doorheen de gebroken verkiezingsbeloftes.

'Men heeft tijdens de campagne veel beloofd voor de gewone burger, maar na de verkiezingen heeft men niet geaarzeld om dat meteen met de voeten te treden', zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. 'Maar wanneer het gaat om grote vermogens meer te laten bijdragen, wordt het beleid op de lange baan geschoven.'

Groen verwijt de regeringspartijen verder nog dat ze de kernuitstap willen uitstellen, de fiscale aftrek voor een tweede woning niet hebben afgeschaft, de uitkeringen niet volledig opgetrokken hebben tot de armoedegrens, minder dan beloofd investeren in zorg en doorgaan met politieke benoemingen.

'De Vlaamse begroting is budgettair knoeiwerk dat getuigt van een trek-uw-plan-mentaliteit', vindt Vlaams fractieleider Björn Rzoska. Federaal fractieleider Kristof Calvo ziet bovendien weinig beterschap op komst. 'Verschillende regeringsleden zoals minister Johan Van Overtveldt en premier Charles Michel hebben bijvoorbeeld dure eden gezworen over de timing van een forse taxshift, maar intussen zou het best kunnen dat er zelfs voor de zomer geen duidelijkheid meer zal komen', stelt hij.

Bart De Wever pikt het niet dat Meyrem Almaci, voorzitster van Groen, de N-VA ervan beschuldigt aan politieke benoemingen te doen. Het is daarentegen Groen zelf 'dat over de schreef gaat', reageert De Wever.

'Als partijen zelf de meest kwalijke vorm van politieke benoemingen gebruiken, en vervolgens anderen kapittelen op een correcte houding, dat is gewoon hypocriet. Almaci zou beter de hand eens in eigen boezem steken, vooraleer met het vingertje anderen aan te wijzen. Ik heb van Groen geen enkele les in deontologie te ontvangen.'

De Wever noemt de houding van Groen hypocriet omdat net deze partij dergelijke praktijken wel toepast, met name in Brussel waar Groen tot voor kort mee in de regering zat. 'Zo probeerde Bruno De Lille zijn kabinetschef Patrick Balcaen te benoemen als directeur bij Mobiel Brussel en werd Frederic Fontaine, de kabinetschef van minister Evelyne Huytebroeck, directeur van Leefmilieu Brussel. Met alle respect, maar zo bruin hebben wij het nooit gebakken, en dat gaan wij ook nooit doen.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud