Advertentie

Grondstoffen- en personeelstekort fnuiken economisch herstel

©jonas lampens

Twee op de drie ondernemingen ondervinden last van een verstoorde aanvoer van grondstoffen, blijkt uit een enquête van Voka. Dat zet een rem op de economische heropleving en doet de vrees voor inflatie groeien.

Nu de Vlaamse economie probeert recht te krabbelen na de coronaschok krijgt ze nieuwe obstakels voor de voeten geworpen. Liefst 85 procent van de bedrijven ondervindt moeilijkheden om de vacatures in te vullen. Daarnaast merkt twee derde van de bedrijven problemen in de toelevering van goederen, blijkt uit een enquête van de Vlaamse werkgeversfederatie Voka.

'De wereldmarkten zijn nog altijd verstoord door de schokgolven die de coronacrisis heeft veroorzaakt. Bij de heropleving vandaag wil iedereen weer op volle toeren draaien. Het gevolg zijn tekorten en bottlenecks in zowat alle belangrijke aanvoerketens', zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. De toeleveringsproblemen manifesteren zich volgens een recente bevraging van de Nationale Bank het sterkst in de groothandel, de bouw en de industrie.

We kunnen inflatie missen als kiespijn in het herstel van onze economie.
Hans Maertens
Gedelegeerd bestuurder Voka

De problemen in de aanvoerketen ondermijnen de rendabiliteit van de bedrijven. De helft van de bedrijven die kampen met aanvoerproblemen vreest voor omzetverlies. Een op de tien verwacht zelfs schadeclaims van klanten omdat ze de gemaakte afspraken niet kunnen nakomen.

Inflatie

Dat het aanbod aan grondstoffen de vraag niet kan volgen, doet de vrees voor inflatie opleven. 'We vrezen dat de grondstoffenschaarste een keten aan prijsstijgingen in gang kan zetten die leidt tot inflatie en een eventuele extra loonindexering. Dat zou een slechte zaak zijn voor de competitiviteit van onze ondernemingen', zegt Maertens. 'We kunnen inflatie missen als kiespijn in het herstel van onze economie.'

Voor halfgeleiders, chemische basisproducten, koper en hout wordt verwacht dat de prijzen stijgen. Eerder klonken ook bezorgde signalen over de stijgende transportprijzen, die inflatie in de hand werken. De herstellende economie boost de vraag naar zeecontainers, waardoor de prijzen de pan uit rijzen.

Zwaard van Damocles

Het Federaal Planbureau verwacht dat de maandelijkse inflatie dit jaar blijft toenemen. Vorige maand werd het leven 1,5 procent duurder. Begin 2022 topt de inflatie af op 2,4 procent, om daarna weer naar 1,5 procent te zakken.

Naast het tekort aan grondstoffen is ook de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt een reden voor bezorgdheid. Het aantal nieuwe vacatures lag nooit zo hoog als in mei, bleek uit cijfers die de arbeidsbemiddelaar VDAB onlangs deelde, terwijl de poel aan beschikbare arbeidskrachten historisch klein is. De werkloosheid stond in mei op het laagste peil in 13 jaar. 'De krapte op de arbeidsmarkt hangt als een zwaard van Damocles boven de relance. Als bedrijven geen medewerkers vinden, kan de economie niet ten volle opveren', zegt Maertens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud